Dengesiz bölgesel kalkınma stratejileri perspektifiyle Antalya'da konaklama işletmelerinin kuruluşu ve iş piyasasına etkileri
Establishment of accomodation enterprises in Antalya and their impact on the job markets within the unbalanced regional development policies
- Tez No: 547795
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ÇİFTÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Turizm, İşletme, Economics, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Labour economics, regional planning, regional development, accommodation businesses, labor market
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma İktisadı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Turizm sektörü her geçen gün artan önemiyle kalkınmanın itici sektörleri arasında ön plana çıkmaktadır. Doğrudan ve dolaylı istihdam olanakları yaratması da çalışma ekonomisi alanı açısından ayrıca dikkat çeken özelliğini oluşturmaktadır. Üç ana bölümden oluşan bu tez çalışmasında ilk bölümde kavramsal ve kuramsal çerçevenin aktarımı gerçekleştirilmiştir. İkinci bölümde bölgesel kalkınma ve iş piyasası bağlamında Antalya'da konaklama işletmelerindeki istihdamın dönemsel gelişiminin aktarımı, ülke bütünüyle mukayeseli olarak yapılmıştır. Üçüncü ve son bölümdeyse Antalya'da turizm sektöründeki istihdama göre uzmanlaşma düzeyi, mukayeseli olarak gerçekleştirilmiştir. Tez çalışmasının nihayete ermesi, ders aşamasıyla birlikte yedi yıl gibi oldukça uzun ve sabır gerektiren bir süreç neticesinde gerçekleşebilmiştir. Bu süreçte akademik katkılarından dolayı bölüm başkanımız Prof. Dr. Ayhan GENÇLER'in şahsında tüm bölüm hocalarıma teşekkürü borç bilirim. Özellikle tez çalışmasının her aşamasında yoğun katkısı bulunan danışman hocam Doç. Dr. Murat ÇİFTÇİ'ye de destekleri için teşekkürlerimi sunarım. Elbette bu tez çalışmasından benim dışımda kimse sorumlu değildir. Tüm akademik etik ilkelere uygun hazırladığımı beyan ederim. Yoğun ve uzun süren tez çalışmam esnasında manevi desteklerinden dolayı anneme, babama ve değerli eşim Nuray EKİCİ ve kızım İlknur Sare EKİCİ'ye şükranlarımı sunarım. Çalışmamı da, anneme, babama, değerli eşime ve kızıma ithaf ediyorum. Kadir EKİCİ Edirne – 2019
Özet (Çeviri)
Tourism industry in developing countries is shown as one of the locomotive sectors which supports growth and development. Especially after World War II, there has been a general sectoral increase worldwide. In developing countries, where the agricultural sector's weight in the economy has declined, it is observed that there is a steady growth success in the face of current economic fluctuations and foreign trade defict. The government has shown an interest in the tourism industry in Turkey as well, simultaneously with the world. However, systematic incentive policies for the tourism industry have been implemented during the planned development period, which was dominated by the polar growth approach, one of the unbalanced regional development policies, and Antalya was chosen as the development region for the tourism industry. However, the effects of incentive policies became discernible after 1980, prevailingly with an increase in bed supply and employment in the accommodation management –one of the two main sub- groups in the tourism industry. Between 1961 and 2016, there has been a 1,244- fold increase in the number of beds in certified touristic facilities in Antalya while it increased 77-fold across the country. As the specialization coefficient values show that the time period of the regional specialization of accommodation management is between 1985-1990. Since then, the stabilization of regional full specialization is actualised in accommodation management and business line of related subactivities.