Kamu harcaması olarak eğitim harcamaları ve finansmanı: Türkiye OECD ülkeleri karşılaştırması
Education expenditures as public expenditure and financing - a comparison of Turkey with OECD countries
- Tez No: 547799
- Danışmanlar: PROF. DR. TÜLİN CANBAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Maliye, Economics, Finance
- Anahtar Kelimeler: Kamu Harcamaları, Eğitim Hizmeti, Eğitim Harcamaları, Eğitim Harcamalarının Finansmanı, OECD Ülkelerine Eğitim Harcamaları, OECD Ülkelerinde Eğitim Harcamalarının Finansmanı, Public Expenditures, Education Service, Education Expenditures, The Financing of Education Expenditures, Education Expenditures in OECD Countries, The Financing of Education Expenditures in OECD Countries
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Maliye Teorisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 219
Özet
Ülke ekonomilerinde süregelen bir artış izleyen kamu harcamaları, ekonomide kamusal alan büyüklüğünü beraberinde getirmiştir. Kamu harcamalarının çok büyük bir payını oluşturan eğitim harcamaları ise arış eğilimini daha da tetiklemektedir. Eğitim, bir ülkenin olmazsa olmazıdır. Ekonomik gelişim ve ilerleme teknoloji ile sağlanmakta, teknolojik gelişim için ise eğitim şart olmaktadır. Eğitim ve teknoloji sarmalında, eğitim için gerçekleştirilmesi gereken harcamaların sonu gelmemektedir. Bu noktada gerçekleştirilen ve gerçekleştirilmesi gereken eğitim harcamalarının finansmanı gündeme gelmektedir. Bu tez çalışmasında; kamu harcamaları kavramı, eğitim hizmeti ve eğitim harcamaları kavramları, eğitim harcamalarının finansmanı OECD ülkeleri ve Türkiye açısından kıyaslamalı şekilde ele alınmaktadır.
Özet (Çeviri)
Public expenditures having been constantly rising in national economies have brought the expansion of public space in economy with them. Education expenditure forming a major share of public expenditures trigger the inclination for ise even more. Education is a must of a country. Economic development and progress are provided trough technology and education is inevitable for technological development. There is no end to the expenditures that have to be made for education within the spiral of education and technology. At this point, the financing of the education expenditures made and to be made come to the agenda. In this thesis study, the notion of public expenditures, the concepts of education service and education expenditures and the financing of education expenditures are adressed comparatively in terms of OECD countries and Turkey.