1960-1980 arası Türk tiyatro edebiyatı metinlerinin tematik tahlili
A thematic analysis of Turkish teather literary texts between 1960 and 1980
  1. Tez No: 547975
  2. Yazar: MELEK ULAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET SAMSAKÇI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Türk Dili ve Edebiyatı, Performing and Visual Arts, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Türk tiyatrosu, 1960-1980, Devlet-Siyaset, Köy-Kent, Kadın-Aile, Din, Sanat-Edebiyat, Turkish theater, 1960-1980, state, politics, village, city, women, family, religion, art, literature
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 462
Özet
1960-1980 yılları Türk tiyatrosunun oyun yazarlığı, sahne faaliyetleri, biçim ve içerik çeşitliği bakımından en önemli dönemlerinden biridir. Dönemin çoksesli ortamı, tiyatro yazarlığını ve bunun yansıması olarak tematik çeşitliliği arttırmıştır. Bu çalışmada siyasal ve toplumsal olana karşı duyarlılığın şekillendirdiği dönem tiyatrosu, eser seçkisi yapılmadan, baskı tarihleri esas alınarak tematik olarak incelenmiştir. Oyunlardaki siyasi, sosyal ve kültürel temalar tespit edilerek kronolojik olarak incelenmiştir. Temaların incelenmesine zemin teşkil etmek üzere, giriş bölümünde edebiyat ve tiyatronun hayatla, gerçeklikle münasebeti, dönemin önemli siyasi olayları ve tiyatro faaliyetleri hakkında bilgi verilmiştir. Dönem tiyatrosunda yer alan temalar beş ana bölümde incelenmiştir. Bu bölümler şunlardır:“Devlet ve Siyaset”,“Köy-Kent”,“Kadın ve Aile”,“Din”,“Sanat ve Edebiyat”. Sonuç bölümünde tüm tespit ve bilgilerden hareketle genel bir değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The years between 1960 and 1980 is one of the most important periods in Turkish theater in terms of stage activities and the variety of forms and contents. The polyphonic environment of the period increases the theater writings and thematic diversity as a reflection. The period's theater, which the sensitivity against the things being political and social shapes, is investigated thematically without excluding the literals and based on the dates of their prints. Theaters are investigated by identifying the political, social and cultural themes in a chronological order. In order to provide a basis for examining themes, in the Introduction, the information is given for the literature and theater associated with life, reality, and important political events of the period. The themes appearing in the theater period are investigated in five main chapters. The titles of these chapters are as follows:“State and Politics”,“Village-City”,“Women and Family”,“Religion”,“Art and Literature”.