Determination of transposon movements in organically and conventionally produced tomato
Organik ve konvansiyonel olarak üretilen domateslerde transpozon hareketlerinin belirlenmesi
- Tez No: 548097
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YILMAZ KAYA, DR. ÖĞR. ÜYESİ SEVGİ MARAKLI
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Ziraat, Agriculture
 - Anahtar Kelimeler: Solanum lycopersicum L, Retrotranspozon, Hareketli genetik elementler, IRAP PCR, Polimorfizm, Solanum lycopersicum L, Retrotransposon, Mobile genetic elements, IRAP PCR, Polymorphism
 - Yıl: 2019
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Tarımsal Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 105
Özet
Retrotranspozonlar, genom içindeki mobil genetik elementlerdir ve domates genomunun yüzde 60'ından fazlasını oluşturmaktadır. Bu çalışmada; Sukkula, Nikita, P-Tst-1, P-Tst-3, P-Tst-6 ve Copia like retrotranspozonlarının hareketleri, IRAP moleküler markör tekniği kullanılarak organik ve geleneksel olarak üretilen Şencan 9 Solanum lycopersicum L. çeşidinde incelenmiştir. Bu amaçla, domates bitkileri tohum doku kültüründen regenere edilmiştir. Daha sonra, rejenere edilen bitkilerden ilk yaprak veya kotiledon alınmış ve kallus oluşumunu başlatmak için 2, 4-D hormonuyla desteklenmiş MS ortamında kültürlenmiştir. Domates bitkileri kalluslardan rejenere edildikten sonra, rejenere edilen bitkiler iki gruba ayrılmıştır. Bir grup organik olarak üretilmiş ve diğer grup geleneksel olarak sera şartlarında üretilmiştir. Organik ve geleneksel olarak üretilen domateslerde Sukkula, Nikita, P-Tst-1, P-Tst-3, P-Tst-6 ve Copia like retrotranspozonlar için polimorfizm tespit edilmiştir. Geleneksel olarak üretilen domatesler, organik olarak üretilenlere kıyasla oldukça polimorfiktir. Bu sonuçlar, herbisit, insektisit ve fungisit uygulamasının, domates genomunda Sukkula, Nikita, P-Tst-1, P-Tst-3, P-Tst-6 ve Copia like retrotranspozonlarının hareketlerini artırabileceğini göstermektedir. Ek olarak, sonuçlar olgun fide ve meyve verme aşamasına kıyasla, domates bitkisinin çiçeklenme aşamasında çok sayıda bant olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Retrotransposons are mobile genetic elements within the genome and constitute more than 60 percent of tomato genome. In this study; Sukkula, Nikita, P-Tst-1, P-Tst-3, P-Tst-6 and Copia like retrotransposon movements were investigated in the organic and conventionally produced Şencan 9 variety of Solanum lycopersicum L. by using IRAP molecular marker technique. For this purpose, tomatoes were regenerated from seed tissue culture. Then, first leaf or cotyledon from regenerated plants were taken and cultured on MS media supplemented with 2, 4-D hormone to initiate callus formation. After tomato plants were regenerated from callus, the regenerated plants were divided in to two groups. One group was organically managed and the other was conventionally managed under greenhouse production systems. Polymorphism was detected in organically and conventionally produced tomato for Sukkula, Nikita, P-Tst-1, P-Tst-3, P-Tst-6 and Copia like retrotransposons. Conventionally produced tomatoes were highly polymorphic as compared to organically produced ones. These results suggest that the application of herbicide, insecticide and fungicide could enhance the movement of Sukkula, Nikita, P-Tst-1, P-Tst-3, P-Tst-6 and Copia like retrotransposon in tomato genome. Additionally the results showed that there were abundant number of bands at flowering stage of tomato plant as compared to mature seedling and fruiting stage.