1990-2018 yılları arasında Türkiye'de suç istihbaratının gelişmesinde etkili olan unsurlar
The factors affecting the development of Turkish criminal intelligence between 1990-2018
  1. Tez No: 548259
  2. Yazar: HALİL İBRAHİM ÇELİKSU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. COŞKUN TAŞTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İstihbarat, Suç İstihbaratı, Örgütlü Suçlar, Yeni Nesil Terör, Türkiye'de Suç İstihbaratı, Inteligence, Criminal Intelligence, Organized Crimes, New Terror, Criminal Intelligence In Turkey
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İstihbarat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışmada; 1990-2018 yılları arasında Türkiye'de suç istihbaratının kavramsal düzeyde, yasal düzenlemeler çerçevesinde ve uygulamalar bağlamında gelişmesinde etkili olan unsurların araştırılması amaçlanmıştır. Bu çalışma kapsamında; internetin yaygınlaşmasının etkisiyle ortaya çıkan yeni nesil terör, sosyal medya ve sanal para birimlerinin suç örgütleri ve suç örgütleriyle mücadele eden güvenlik birimleri açısından önemi araştırılmıştır. Bununla birlikte, bu unsurların Türkiye'deki iç güvenlik paradigmalarında meydana getirdiği değişiklikler ve bu değişikliklerin Türkiye suç istihbarat sistemine etkileri bu çalışma kapsamında incelenmiştir. PKK, DAEŞ ve FETÖ gibi terör örgütlerinin yakın tarihte Türkiye'de gerçekleştirmiş oldukları yasadışı faaliyetlerde kullanmış oldukları metod ve yöntemler de çalışma kapsamında araştırılmıştır. Türkiye'de yoğun bir şekilde gerçekleştirilen suç istihbaratı faaliyetlerinin suç istihbaratı kavramı kapsamında değerlendirildiği ilk çalışmalardan olması açısından, bu çalışma oldukça önem arz etmektedir. Ayrıca internetin etkisiyle ortaya çıkan yeni nesil terör, sosyal medya ve sanal para birimlerinin oluşturduğu güvenlik risklerinin bu çalışmada incelenmesi ve örgütlü suçlarla proaktif bir mücadele anlayışının tesis edilmesi amacıyla güvenlik birimlerine yol göstermesi açısından bu çalışma son derece mühimdir. Bu çalışmada; suç istihbaratı tanımı yapılmış ve 1990-2018 yılları arasında gerçekleşen ve Türkiye suç istihbaratını etkileyen önemli olaylar ve gelişmeler incelenmiştir. Son olarak, bu gelişmelere sistemin uyum sağlayabilmesi açısından bazı önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study seeks to offer a detailed explanation of the development of“crime intelligence”in Turkey in terms of theory, practice and legal regulations. New terror which is a direct consequence of greater influence of digital world, social media and growing use of digital currencies by criminal organisation as well as their implications for security are thoroughly discussed in this thesis. Besides, considerable influence of aforementioned challenges on Turkey's domestic security structure and criminal intelligence system are examined. Discussions in this regard are also supported by case studies of criminal activity methods of terrorist organisations such as PKK, DAEŞ and FETÖ. The fact that this study is one of the pioneering examples which conceptually focus on large scale use of criminal intelligence in Turkey, makes it a unique work in this field. On the other hand, this study puts forth a number of policy recommendations for law enforcement agencies in order to establish a proactive approach in the fight against security threats posed by new generation terror which is a direct consequence of greater influence of digital world, social media and growing use of digital currencies. In this regard, the concept of“criminal intelligence”is described in this thesis while keystone developments between 1990-2018, which significantly shaped criminal intelligence in Turkey are examined. In conclusion, recommendations are given with a view to ensure adaptation of the criminal justice system to these challenges.