Muhacirlikten göçmenliğe iskandan yerleşime: Bulgaristan muhacirlerinin Konya'ya göçü
Emigration from immigration to settlement: Migration of Bulgarian emmigrants to Konya
  1. Tez No: 548394
  2. Yazar: SERDAR NÜKTE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET TAŞĞIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Bulgaristan, Muhacir, İskân, Aidiyet, Konya, Bulgaria, Emigrant, Settlement, Belonging, Konya
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Osmanlı Devleti, on sekizinci yüzyıldan itibaren askeri, siyasi ve iktisadi gücünü yitirmeye başlamıştır. Bu dönemde ortaya çıkan milliyetçilik akımı, Balkan coğrafyasında kısa sürede etkisini göstererek Balkan devletlerinin bir bir çözülmeye başlamasına neden olmuştur. Bu bakımdan, on sekizinci yüzyıldan yirminci yüzyıla kadar olan iki yüz yıllık sürede Balkan tarihi, dünya tarihinde ayrı bir konuma sahip olmuştur. Özellikle 1912-1913 tarihleri arasında cereyan eden Balkan Harbi sonunda Osmanlı Devleti tarihinin en ağır yenilgisine uğrayarak, sınırlarını Adriyatik kıyılarından Meriç Nehri'ne kadar çekmek zorunda kalmıştır. Böylelikle Osmanlı Devleti, Rumeli topraklarını kaybetmeye başlamıştır. Devamında ise milliyetçilik ve emperyalizm karşısında Osmanlı Devleti'nin mağlubiyeti toprak kaybıyla sınırlı kalmamış, bu süre zarfında yaşanan savaş ve mezalimler yüzbinlerce muhacirin Anadolu'ya yönelik yüksek oranda kitlesel göç hareketlerini de beraberinde getirmiştir. Bunun sonucunda ise muhacirlere yönelik iskân konusu gerek Osmanlı Devleti gerekse Türkiye Cumhuriyeti için en önemli sorunlardan birisi haline gelmiştir. Bu kapsamda araştırmaya, Bulgaristan'dan Türkiye'ye farklı dönemlerde göç etmiş olan toplulukların yerleştikleri şehirlerden birisi olan Konya ili ve belirlenen dört köy kapsamındaki muhacirler ele alınmıştır. Çalışmanın problemi ve kurgusu bağlamında, gerekli literatür taranmış, derinlemesine mülakat ve odak grup görüşmeleri tekniğiyle göç süreci ve sonrası anlaşılmaya çalışılmıştır. Yapılan alan çalışması kapsamında; muhacirlerin kültür algısı, aidiyet oluşumları, ekonomik ve sosyal özellikleri ve yerli halk ile ilişkileri üzerine tespitler yapılmıştır. Kapsamlı bir literatür taraması ve alan çalışmaları sonucunda, Konya ili ve köylerinde yaşayan Bulgaristan muhacirleri, diğer göçmen topluluklardan farklı olarak, kültürel ve sosyal bütünleşme bağlamında bağdaşmış, ancak aidiyet noktasında kendilerini hala muhacir olarak gördükleri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Ottoman Empire began to lose its military, political and economic power from the eighteenth century. The nationalist movement that emerged in this period caused the Balkan states to begin to dissolve in a short time in the Balkans. In this respect, the Balkan history has a distinct position in the history of the world in the two hundred years from the eighteenth century to the twentieth century. At the end of the Balkan War, which took place between 1912-1913, the Ottoman Empire had to suffer the most severe defeat in its history and to pull its borders from the Adriatic coast to the Meriç River. Thus, the Ottoman Empire, began to lose the territory of Rumeli. On the other hand, the defeat of the Ottoman Empire against nationalism and imperialism was not limited to the loss of land, during which war and atrocities brought hundreds of thousands of immigrants with a high rate of mass migration towards Anatolia. As a result of the Settlement should subject the Ottoman Empire towards refugees has become one of the most important issues for both the Republic of Turkey. In this context, in research, in different periods from Bulgaria to Turkey one of the cities where they settle in the community who have migrated within the scope of Konya and refugees identified four villages were discussed. In the context of the problem and editing of the study, the necessary literature has been reviewed, in-depth interviews and focus group interviews were tried to be understood through the migration process and after. Within the scope of the field study; The perceptions of the immigrants on their culture, their belonging, their economic and social characteristics and their relations with the indigenous people were determined. As a result of a comprehensive literature review and field studies, the Bulgarian immigrants living in the province of Konya and their villages were found to be different in terms of cultural and social integration, but not to other immigrant communities.