Başlangıç flüt eğitiminde caz standartı eserlerinin kullanımı geleneksel etüt ve eserlerle öğretim yeterliliğinin karşılaştırılması
The use of jazz standard works in flute education comparison of teaching studies with traditional studies and works
- Tez No: 548538
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDAR ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: Caz, Flüt, Klasik Batı Müziği, Flüt Eğitimi, Caz Flüt Eğitimi
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu araştırma; Yükseköğretim Kurumlarının Müzik Eğitimi Anabilim Dallarında verilen flüt eğitimi sürecinde uygulanmakta olan geleneksel repertuara ek olarak, caz müzikte kullanılan; dizi, mod, eser ve etütlerinin, flüt eğitiminde kullanılabilirliğini sorgulamaktadır. Araştırmada; temel caz altyapısını içeren dizi, mod, etüt ve eserler, flüt eğitimi veren akademisyen, müzik öğretmeni ve çeşitli alanlarda görev alan flütistlere ulaşılarak, eğitimlerinde kullanıp kullanmadıkları yönündeki görüşleri alınmıştır. Bu görüşler doğrultusunda elde edilen verilerin bir kısmı istatistiksel olarak, frekans (f) ve yüzde (%) ile tablolaştırılıp sözel olarak açıklanmıştır. Bulgular doğrultusunda sonuçlar açıklanarak, flüt eğitiminde caz müziği ve ögelerinin ne oranda kullanıldığı ifade edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research; In addition to the traditional repertoire that was given in the Music Education Departments in the Higher Education Institutions in addition to the traditional repertoire practiced during the flute education process; examines the usability of series, modes, works and etudes in flute education. In the study; the main jazz infrastructure including series, modes, studies and artifacts, flutist academics, music teachers and the flutists involved in various fields have been reached and their opinions about whether they use their education. Some of the data obtained in accordance with these opinions are tabulated by frequency (f) and percentage (%) and explained verbally. According to the findings, the results were explained and the extent to which jazz music and its elements were used in the flute education were stated. Key words : Jazz, flüte, classical musıc, flüte educatıon, Jazz flüte Education,