Türk dış politikasında insani yardım kuruluşları: Katkılar, motivasyonlar, kaynaklar ve sorunlar
Humanitarian aid agencies and turkish foreign policy: Contributions, motivations, resources and challenges
  1. Tez No: 548584
  2. Yazar: GALİP YÜKSEL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN MEHMETCİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Economics, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Dış Politikası, Dış Yardımlar, İnsani yardımlar, Devlet Dışı Aktörler, İSTK'lar, Turkish Foreign Policy, Foreign Aids, Humanitarian Aids, Non-Governmental Actors, TNGOs
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Dünyada var olan temel sorunların artması ile dış politikada önemli araçlardan biri haline gelen dış yardımlar, devlet dışı aktörlerin uluslararası sisteme dâhil olması ile kapsamını genişletmiştir. Bu kapsam genişliğini ve aktör sayısındaki artışı, farklı dinamikler ile harmanlayan ülkeler, geleneksel donörlerin karşısına yükselen donörler olarak çıkmışlardır. Yükselen donör ülkelerden biri olan Türkiye'nin dış politik dönüşüm yaşamasında belirleyici bir etkiye sahip olan Türk İnsani Sivil Toplum Kuruluşları(İSTK), sağladıkları insani yardımlar ile TDP'nın diplomasi sürecinin bir parçası haline gelmişlerdir. Özellikle 2000'li yıllardan sonra etki ve kapasite açısından önemli gelişmeler kaydeden Türk İSTK'larının insani yardım motivasyonları, kaynakları, temel sorunları ve TDP'na katkıları bu tez çalışmasının cevap aradığı ana sorunsal olarak karşımıza çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
Foreign aids, that become one of the crucial foreign policy tool along with increasing fundamental problems in the World, had extended its own scope with emergence of non state actors in international arena. Because of that, there occured new kind of donors which are called as rising donors, in consequence of harmonization of various dynamics in the field. Turkish Non-Governmental Organizations (TNGOs), which have decisive role in transformation of foreign policy understanding of Turkey, become a significant part of Turkish diplomacy by providing humanitarian aids. In this paper, motivations, resources, main problems and contribution to Turkish Foreign Policy of TNGOs, especially increasing role and capacity after 2000s, had been scrutinized.