Selçuklu Emiri Seyfeddin Torumtay ve Vakfı
Seljukian Commandant Seyfeddin Torumtay and Foundation
- Tez No: 548608
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEHRA ODABAŞI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Türkiye Selçuklu Devleti, Seyfeddin Torumtay, Amasya Gök Medrese, Vakıf, Turkey Seljuk State, Seyfeddin Torumtay, Amasya Gök Madrasa, Foundation
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
İslam toplumlarının sosyal tarihlerini isabetli ve doğru bir şekilde ortaya koymada vakıfların tarihî ve sosyolojik açıdan incelenmesi büyük önem arz etmektedir. Türkiye Selçukluları döneminde sultanın otoritesinin temsilcisi olan yönetici sınıf, onun hâkimiyetini ve meşruiyetini pekiştirmek üzere toplumun faydalanabileceği vakıf eserler yaptırmayı bir gelenek haline getirmiştir. Gulamhanede yetişerek Türkiye Selçukluları devrinde yönetici sınıf içerisinde yer alan devlet adamları, sultanın da onayıyla toplumda birçok kamu hizmetinin işleyebilmesi amacıyla çeşitli alanlarda vakıflar kurmuşlardır. Gulamhanede yetişerek XIII. yüzyılda devlet yönetiminde rol oynayan devlet adamlarından biri de Seyfeddin Torumtay'dır. Onun, Amasya'da kurduğu Gök Medrese Vakfı Türkiye Selçuklularından günümüze kalmış önemli bir vakıf eserdir. Bu çalışmada Türkiye Selçuklu devlet adamlarından, Seyfeddin Torumtay'ın hayatı ile Amasya'da kurduğu vakıf eseri ele alınacaktır.
Özet (Çeviri)
Statesmen who grow in the Gulamhane and became a part of the ruling class during the reign of the Turkey Seljukians established foundations in several areas in order to handle many public services in the society with the sultan's approval. One of he statesmen who grow in the Gulamhane and played a role in the state in the XIII. century is Seyfeddin Torumtay. Gök Madrasa Foundation established in Amasya by him is an important work that remains today from the Turkey Seljukians. Throughout this study Seyfeddin Torumtay's life as a Turkey Seljukian statesmen and the foundation work he established in Amasya will he embraced