Ergenlik dönemindeki benlik saygısı ile sigara bağımlılığı arasındaki ilişkinin incelenmesi
Researching of the relationship between self-esteem and smoking addiction during adolesence
  1. Tez No: 548730
  2. Yazar: ZÜHAL TUNÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞAHİDE GÜLİZ KOLBURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Benlik, Benlik Saygısı, Ergenlik Dönemi, Nikotin Bağımlılığı, Personality, Self Respect, Adolescent, Nicotine Addiction
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Sigara, kullanım başlangıcı yıllar öncesine dayanan, farklı formlarda tüketilen ve dünyada çok yaygın kullanılan bir bağımlılık maddesidir. Ülkemizde çok küçük yaşta sigara kullanımının başlaması ve başlama nedeninin birçok etkenden kaynaklanması ve birçok da sonuca yol açması, bu konu üzerinde çalışma ihtiyacı doğurmuştur. Ülkemizde özellikle ergenlik döneminde bağımlılık boyutuna gelen sigara kullanımının, gençlerimizi ve dolayısıyla geleceğimizi tehdit etmesi kaçınılmazdır. Bu çalışmanın amacı, ergenlikte sigara kullanımı ile benlik saygısı arasındaki ilişkiyi araştırmak ve değerlendirmektir. Araştırmaya 2014-2015 Eğitim Öğretim döneminde İstanbul'un Gaziosmanpaşa ilçesi'nde öğrenim gören, 357 kız, 243 erkek olmak üzere toplam 600 öğrenci katılmıştır. Araştırmadaki hedeflere ulaşabilmek için, araştırmacı tarafından geliştirilen Kişisel Bilgi Formu ile Coopersmith Öz Saygı Envanteri ve Fagerström Nikotin Bağımlılık Envanteri kullanılmıştır. Araştırma bulgularında sigara içmeyen öğrencilerin özsaygı ölçeğinden aldıkları puanların sigara içen öğrencilerin özsaygı ölçeğinden aldıkları puanlara oranla daha yüksek olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Cigarette is an addictive substance which dates back to years ago, is consumed in different forms and is very common around the world. As smoking starts at early ages in our country and its reasons originate from different factors and leads in various results, the need to study in this field arises. It is inevitable that cigarette consumption, which in our country comes to the point of addiction in puberty, threatens our future. The aim of this study is to research and evaluate the relationship between smoking and self-esteem in adolescence. 600 students, 357 fenamales and 243 males, who studies in Gaziosmanpaşa region of Istanbul in 2014-2015 education year took place in this study. To reach the targets of the study, a Personal Information Form developed by the researcher, Coopersmith Self Respect Inventory and Fagerström Nicotine Addiction Inventory were used. For the analysis of the data, SPSS for Windows 21.0 program was used. The points received from the self-esteem scale of non-smokers students in the research findings were higher than the points they received from the self-esteem scale of the smokers.