Geçmişteki akran zorbalığının geç ergenlik dönemindeki benlik saygısı, duygu düzenleme ve psikopatolojiye etkisi
Geçmişteki akran zorbaliğinin geç ergenlik dönemindeki benlik saygisi, duygu düzenleme ve psikopatolojiye etki̇si
  1. Tez No: 894178
  2. Yazar: SILA TUNÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FÜSUN ÇUHADAROĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Akran zorbalığı, benlik saygısı, duygu düzenleme, kimlik dağılması, bağlanma örüntüleri, psikiyatrik tanı, Peer bullying, self esteem, emotion regulation, identity diffusion, attachment patterns, psychiatric diagnosis
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu araştırmada geçmişteki akran zorbalığı öyküsü ile şimdiki benlik saygısı düzeyi, duygu düzenleme güçlükleri, sosyal uyum güçlükleri, bağlanma örüntüleri kimlik dağılması ve psikiyatrik tanıların ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitimini sürdüren 18-24 yaş aralığındaki 100 öğrenci dahil edilmiş ve katılımcıların kendilerinden aydınlatılmış onam formu ile onam alınmıştır. Araştırmacı tarafından Sosyodemografik ve Klinik Veri Formu doldurulmuştur. Olweus Öğrenciler için Akran Zorbalığı Anketi, Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği, Sosyal Uyum Kendini Değerlendirme Ölçeği, Ergenlikte Kimlik Gelişimi Değerlendirme Ölçeği, Kısa Semptom Envanteri, Durumluk-Sürekli Kaygı Envanteri, Beck Depresyon Envanteri, İlişki Ölçekleri Anketi- Ergen Formu ve Duygu Düzenlemede Güçlükler Ölçeği katılımcılar tarafından doldurulmuştur. Katılımcıların psikiyatrik değerlendirmeleri klinisyen tarafından SCID-5-CV kullanılarak yapılmıştır. Çalışmaya katılan öğrencilerin %40'ı zorba, kurban ya da zorba-kurban olarak akran zorbalığına karıştığını bildirmiştir. Katılımcılar“zorbalığa karışan grup”ve“zorbalığa karışmayan grup”olarak sınıflandırılmış, bu iki grup psikiyatrik tanılar, benlik saygısı, duygu düzenleme, bağlanma, sosyal uyum ve kimlik dağılması açısından karşılaştırılmıştır. Akran zorbalığına karışan grubun, zorbalığa karışmayan gruba göre, benlik saygısı düşük, güvensiz bağlanma oranı yüksek, duygu düzenleme güçlükleri fazla, anksiyete bozukluğu tanısı alma oranı yüksek, kimlik dağılması oranı fazla bulunmuştur. Akran zorbalığına karışmanın bu örneklemde sosyal uyumu etkilemediği görülmüştür. Akran zorbalığının benlik saygısında düşmeyi, güvensiz bağlanmayı, kimlik dağılmasını ve anksiyete bozukluğu tanısını yordadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the impact of past history of peer bullying on current psychiatric diagnosis, self-esteem, sense of identity, emotion regulation and attachment. The study included 100 medical students at Hacettepe University Faculty of Medicine, between 18-24 years of age. Informed consent was obtained from the participants. Sociodemographic and Clinical Data Form was completed by the researcher. Olweus Bully/Victim Questionnaire, Rosenberg Self-Esteem Scale, Social Adaptation Self-evaluation Scale, Assessment of Identity Development in Adolescence, Brief Symptom Inventory, State-Trait Anxiety Inventory, Beck Depression Inventory, Relationship Scales Questionnaire- Adolescent Form and Difficulties in Emotion Regulation Scale were given to the participants. Psychiatric evaluations of the participants were performed by the clinician using the SCID-5-CV. 40% of the students reported that they were involved in bullying either as a bully, victim or bully-victim. Accordingly, the sample data was analyzed between the two groups, those involved in bullying and those not involved in bullying, comparisons were made in terms of psychiatric diagnosis, identity diffusion, self-esteem, emotion regulation, and attachment. The group involved in peer bullying had lower self- esteem, higher rate of insecure attachment, higher rate of emotion regulation difficulties, higher rate of anxiety disorder diagnosis, higher rate of identity diffusion compared to the group not involved in bullying. Peer bullying was found to predict low self-esteem, insecure attachment, identity diffusion and anxiety disorder diagnosis in late adolescence.