TTK M.208 uyarınca azınlığın paylarını satın alma hakkı
Squeeze-out right in accordance with article 208 ofthe Turkish Commercial Code
  1. Tez No: 548792
  2. Yazar: TOLGA POYRAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ARGUN KARAMANLIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Anonim şirket, azınlık pay sahibi, azınlık, çıkarma hakkı, satın alma hakkı, çıkarılma, hakim ortak, hakim pay sahibi, hakimiyet, birleşme, Joint stock company, minority shareholders, minority, squeeze out right, majority shareholder, controlling shareholder, control, merger
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
Azınlığın paylarını satın alma hakkı (squeeze out right) farklı hukuk sistemlerinde o hukuk sistemini meydana getiren sosyo-ekonomik koşullara bağlı olarak farklı görünümlere sahiptir, ancak bu hakkın ortak amacı şirket içi barışın sağlanarak şirketin çalışmasını engelleyici etmenlerin ortadan kaldırılmasıdır. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu ile Türk hukukunda kendisine ilk defa yer edinen azınlığın paylarını satın alma hakkı mehaz hukuk olan Avrupa Birliği hukukundaki düzenlemelerden farklı bir şekilde düzenlenmiş olup uygulamada ise kendisine fazla yer bulamamıştır. Tezimizde, azınlığın paylarını satın alma hakkı düzenlemesine ilişkin uygulamada ortaya çıkabilecek problemler tespit edilerek hakkın Türk hukukundaki benzer kurumlarla ve mukayeseli hukuktaki satın alma hakkı düzenlemeleri ile karşılaştırması ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The squeeze out right has different appearances in different legal systems based on the socio-economic conditions shaping that legal system, however the common purpose of this right is to abolish the factors which prevent company's working by providing the intercorporate peace. The squeeze out right which has firstly been regulated by the Turkish Commercial Code no.6102 in Turkish law has been regulated differently than the regulations of the European Union Law which is the referred law and has considerably not been applied. In our thesis, the problems which may have been arisen during the practice of the right and comparison of the right with the similar regulations in Turkish law and with the regulations of squeeze out right in comparative law.