Klasik mantıkta ve İslam Hukuk metodolojisinde kıyas
Syllogism in classical logic and methodology of Islamic Jurisprudence
  1. Tez No: 548798
  2. Yazar: MUSTAFA BOZKURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN DÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Mantıkî kıyas, Fıkhî kıyas, Gazzâlî, El-Mustasfâ, Logical syllogism, Jurisprudential syllogism, Ghazali, El-Mustasfa
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
El-Mustasfâ'sı bağlamında Gazzali'nin mantıkî kıyas ve fıkhî kıyas anlayışını tahlil ettiğimiz bu çalışma giriş ve sonuç hariç üç bölümden ibarettir. Giriş kısmında araştırmanın önemi, amacı, kapsamı, yöntemi ve kaynakların tanıtımını yaptık. Gazzali'nin mantıki kıyası ile fıkhi kıyası arasında etkileşim olup olmadığını ve fıkhi kıyasın yerine mantıki kıyası koyup koymadığını araştırdık. İlk bölümde müellifin mantıkî kıyası, ikinci bölümde fıkhî kıyası nasıl ele aldığını inceledik. Üçüncü bölümde ise Gazzali'nin bu iki kıyas arasında ifade veya işaret ettiği benzerlik ve farklılıkları tespit ettik. Gazzâlî'nin mantıki kıyasta yeni kavramlaştırmalara gittiğini, mantıki kıyası fıkhi kıyası iptal etmeden bir çıkarım yöntemi olarak önerdiğini tespit ettik.
Özet (Çeviri)
This study that we examine the logical and jurisprudential syllogism understanding of el Ghazali consists of three chapters except the entrance and conclusion. We aim at finding out whether there is interaction between the two types of syllogism or not and whether he suggests logical syllogism in placee of jurisprudential syllogism or not. In the first chapter, we examine el Ghazali's understanding of logical syllogism, in the second chapter, we examine his understanding of jurispuridential syllogism. And lastly in the third chapter we find out the differences and similarities of these two as expressed or indicated by el Ghazali. We have seen that el Ghazali suggests some new terms instead of traditional logical ones and he suggests logical syllogism as a method of inference in islamic jurisprudence without cancelling jurisprudential syllogism.