Kene yumurtası mumsu örtüsünün antifungal aktivitesinin belirlenmesi
Determination of antifungal aktivity of tick EGG-WAX
  1. Tez No: 548820
  2. Yazar: NAZLI BİLGİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BERNA ERDAL, DOÇ. DR. SIRRI KAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Candida, doğal antifungal, kene yumurtası mumsu örtüsü, Rhipicephalus, Candida, natural antifungal, tick egg wax, Rhipicephalus bursa
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Dünya genelinde yaygın olarak görülen mantar enfeksiyonlarının prevalansında klinik şiddetinde özellikle son yıllarda belirgin bir artış kaydedilmiştir. Görece az sayıda olan antifungal ilaçların yaygın ve düzensiz kullanımıyla ilişkili direnç, ilgili sorunun başlıca nedenlerinden biri olarak görülmektedir. Mantar enfeksiyonunun söz konusu durumunun, yeni ve etkili ilaç arayışını gerekli kıldığı bildirilmiş olup, bu gerekliliğin zamanla da artacağı öngörülmektedir. Bu noktada, bitkisel veya hayvansal doğal maddelerin yeni ilaç alternatifi arayışlarında en önemli kaynaklar olduğu bildirilmektedir. Antimikrobiyal, antikanserojen ve diğer bazı özelliklere sahip pek çok biyoaktif molekülün izole edildiği kenelerle yapılan çalışmalar, bu artropod grubundan birçok alanda yararlanılabileceğini göstermiştir. Daha önce yapılan çalışmalarda, kene yumurtası mumsu örtüsünün antibakteriyel, antifungal ve antiviral etkinliğine bakılmış ve bazı çarpıcı sonuçlar elde edilmiştir. Öte yandan, bu alandaki araştırmalar ve kullanılan kene türü sayısı sınırlıdır. Ancak, yüzlerce kene türü bulunmaktadır ve mumsu örtünün antimikrobiyal etkinliğinin kenenin türüyle çok yakından ilişkili olduğu iyi bilinmektedir. Bu tez çalışmasında, dünyada daha önce çalışılmamış, birbirinden oldukça farklı biyolojik, ekolojik ve morfolojik farklılıklara sahip kene türlerinden Hyalomma marginatum, Rhipicephalus bursa ve Dermacentor marginatus'a ait yumurta mumsu örtüsünün Candida albicans ATCC10231, Candida parapsilosis ATCC 22019 ve Candida tropicalis ATCC 750 üzerindeki antifungal etkinliği in vitro olarak araştırılmış olup, R. bursa türüne ait mumsu örtünün belli konsantrasyonda C. tropicalis ATCC 750 üzerine inhibitör etki gösterdiği anlaşılmış, diğer denemelerde herhangi bir etki gözlemlenmemiştir. Sonuç olarak; ilgili kenede elde edilen etki, bu türün yumurtlama zamanı, süreci ve diğer bazı biyolojik özellikleriyle ilişkilendirilmiş, bu tür ve benzer biyolojik ve ekolojik özellikleri paylaşan kene türleriyle yapılacak daha ayrıntılı ve daha etkili şekilde standardize edilmiş çalışmalardan, yeni nesil antifungal keşfi adına önemli sonuçlar elde edilebileceği kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The prevalence of fungal infections, which are widespread throughout the world, have increased markedly in recent years. Resistance associated with widespread and irregular use of antifungals which are relatively limited number, is seen as one of the main causes of the problem.It has been reported that the condition of fungal infection makes it necessary to search for new and effective drugs, and this requirement is predicted to increase over time. At this point, it was reported that plant or animal natural substances are the most important sources in the search for new drug alternatives. Studies on ticks in which many bioactive molecules with antimicrobial, anticarcinogenic and other properties have been isolated demonstrate that this arthropod group can be exploited for many purposes. The antibacterial, antimycotic and antiviral activity of the tick egg wax has been examined and some striking results have been obtained. On the other hand, the number of studies and ticks used in this study area is limited; however, there are hundreds of tick species and it is well known that the antimicrobial efficacy of the wax is closely related to the species of ticks. In this thesis study, we investigated the in vitro antimycotic effects of the egg wax of Hyalomma marginatum, Rhipicephalus bursa and Dermacentor marginatus, which have not been previously studied in the world, on Candida albicans ATCC10231, Candida parapsilosis ATCC 22019 and Candida tropicalis ATCC 750, and it was found that the wax of R. bursa showed an inhibitory effect on C. tropicalis ATCC 750 at a certain concentration and no effect was observed in other experiments. As a result; the effect obtained from the related species associated with its biological and ecological characteristics, and it has been concluded that significant results can be obtained in the name of a new generation antifungal discovery from studies standardized in more detail and more effectively with the tick species sharing such and similar biological and ecological characteristics especially with this species.