Tibia proksimaline uygulanan geçici epifizyodez tekniğinde plağın sagital planda pozisyonunun tibial slope üzerindeki etkisi (deneysel araştırma)
The effect of the sagittal plane position of plate to tibial slope in the technique of temporary epiphysiodesis which applied to the proximal tibia (experimental research)
- Tez No: 548929
- Danışmanlar: PROF. DR. EMRE ÇULLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Tibial Slope, Geçici Hemiepifizyodez, Rebound, Sekiz Plak, Tibial Slope, Temporary Hemiepiphysiodesis, Rebound, Eight Plate
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Amaç; Tibia proksimaline uygulanan geçici epifizyodez tekniğinde kullanılan sekiz plağın yerleştirme sırasında sagital plandaki pozisyonunun tibial slope üzerindeki etkisini ve rebound (geri dönüş) olup olmadığını araştırmaktır. Gereç ve Yöntem; Bu çalışmada 40 adet Yeni Zelanda (6 haftalık) tavşanı kullanıldı. Tavşanlar dört gruba ayrıldı. Tüm gruplarda tibia proksimal epifizinin medial ve lateraline 1,3 mmlik mini plak ve kortikal vida implantasyonu yapıldı. Grup 1 ve Grup 3'te implantasyon sagital planda tibia proksimal anatomik eksenin anterioruna, Grup 2'de ve Grup 4'te implantasyon sagital planda tibia proksimal anatomik eksenin posterioruna yapıldı. Grup 1 ve Grup 2 dörder hafta takip edildikten sonra sakrifiye edildi. Grup 3 ve Grup 4'te ameliyat sonrası 4. haftada implant çıkarımı yapıldı ve 4 hafta daha izlenerek toplam 8 hafta takip edildi. Tavşanlara ameliyat sonrası ve ikişer hafta ara ile radyografiler çekilerek tibial slope ölçüldü. Diseke edilen tibialara fotoğraf çekimi sonrasında medial ve lateral plato slope ölçümleri yapıldı. Bulgular; Grup 1 de sağ medial tibial plato açısı (MTPA) ile sol MTPA; sağ lateral tibial plato açısı (LTPA) ile sol LTPA ve sağ 4. haftadaki tibia proksimal posterior açı (4H TPPA) ile sol 4H TPPA değerleri grup içinde birbirleri ile karşılaştırıldı. Grup 1 de MTPA, LTPA ve 4H TPPA ölçümlerinde anlamlı fark vardır (P: 0.003, 0.006, 0.004). Grup 1 de 4 hafta sonunda medial ve lateral slope anlamlı derecede azalmıştır. Grup 2 de MTPA, LTPA ve 4H TPPA ölçümlerinde anlamlı fark yoktur (P: 0.719, 0.306, 0.446). Grup 2 de dört hafta sonunda slobu değiştirmedi. Grup 3'te MTPA, LTPA, 4H TPPA ve 8. haftadaki tibia proksimal posterior açı (8H TPPA) ölçümlerinde anlamlı fark vardır (P: 0.005, 0.002, 0.000, 0.000). Grup 3'te 4. haftada azalan slope 8. haftada değişmedi ve rebound etki görülmedi. Grup 4 de MTPA, LTPA, 4H TPPA ve 8H TPPA ölçümlerinde anlamlı fark yoktur (P: 0.791, 0.116, 0.232, 0.924). Grup 4'te 4. haftada slope değişmedi ve 8. haftada rebound etki görülmedi. Sonuç: Tibia proksimal medial ve laterale sekiz plak uygulamasında sagital planda plakların orta hattan daha öne yerleştirilmesinin tibial slobu azalttığı ve bu değişimin implant çıkarımı sonrasında da korunduğu çalışmamızda gösterilmiştir. Diz çevresine sekiz plak yerleştirilmesi esnasında plağın sagital planda epifizi tam ortalamasına dikkat edilmelidir. Plak yerleşimi nedeniyle slobun değiştirilebilmesi adölesan çapraz bağ cerrahisi gibi slope değişiminden yarar görecek hastalar için ikincil bir kazanç olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Aim; The aim of this study was investigate of the sagittal plane the changes on the tibial slope during placement of eight plate used for temporary epiphysiodesis technique on proximal tibia. Methods; In this study, 40 New Zealand rabbits (6 weeks old) were used. Rabbits were divided into four groups. The unoperated left tibia was used as control. In all groups, two 1.3 mm mini plates were placed medial and lateral sides of the proximal epiphysis of the tibia. In Groups 1 and 3, plates were placed to anterior of the long axis in the sagittal plane. In Groups 2 and 4, plates were placed to posterior of the long axis in the sagittal plane. Animals in groups 1 and 2 were followed for 4 weeks. In groups 3 and 4 the implants were removed 4 weeks after the operation to observe rebound effect, and the animals were followed for another 4 weeks. The tibial slope was measured by taking radiographs to the rabbits postoperatively and every two weeks. Medial and lateral plateau slope measurements were performed after photographing the tibia. Result; Left medial tibial plateau angle (MTPA) with right MTPA in Group 1; The right lateral tibial plateau angle (LTPA) with the left LTPA and the right tibia proximal posterior angle at 4th week (4H TPPA) with the left 4H TPPA values were compared with each other in the Group 1. There was a significant difference in MTPA, LTPA and 4H TPPA measurements in Group 1 (P: 0.003, 0.006, 0.004). At the end of four weeks in group 1, the medial and lateral slope were significantly decreased. In group 2, there was no significant difference in MTPA, LTPA and 4H TPPA measurements (P: 0.719, 0.306, 0.446). At the end of four weeks slope didnt change in Group 2. There was a significant difference in MTPA, LTPA, 4H TPPA and 8H TPPA measurements in Group 3 (P: 0.005, 0.002, 0.000, 0.000). Decreasing of slope in group 3 at 4th week didn't change at the 8th week and no rebound effect. There was no significant difference in MTPA, LTPA, 4H TPPA and 8H TPPA measurements in Group 4 (P: 0.791, 0.116, 0.232, 0.924). The slope did not change in group 4 at 4th week and there was no rebound effect at 8th week. Conclusion: In our study tibial plateau slope change was attained with this technique. Tibial plateau slope was decreased in the Group 1 and this change is stayed the same after implant remove in the Group 3. When placing eight plates around the knee, attention should be paid to the exact mean of epiphysis in the sagittal plane of the plate. Beacuse of placing the plate changing the tibial slope can be used as a second gain for the patients who can benefit from tibial slope change like adolescent cruciate ligament operation.