Spor bilimleri fakültesi ve spor lisesi öğrencilerinin ilk yardım ve temel yaşam desteği hakkında bilgi beceri ve tutumlarının belirlenmesi
Identification of knowledge, skills, and attitude on first aid and basic life support on faculty of sports science and sports high school's students
  1. Tez No: 548945
  2. Yazar: NAZAN YÜKSEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA AYYILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: İlk yardım, Temel yaşam desteği, Spor Bilimleri Fakültesi, Spor Lisesi, First aid, Basic life support, Faculty of Sports Science, Sports High School
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 225
Özet
Amaç: Bu araştırma Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Yaşar Doğu Spor Bilimleri Fakültesi ve Samsun Gülizar Hasan Yılmaz Spor Lisesi öğrencilerinin ilk yardım ve temel yaşam desteği hakkında bilgi, beceri ve tutum düzeylerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Araştırma 30/10/2017-30/01/2018 tarihleri arasında Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Yaşar Doğu Spor Bilimleri Fakültesi ile Samsun Gülizar Hasan Yılmaz Spor Lisesi'nde öğrenim gören toplam 1027 öğrencinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Veriler araştırmacı tarafından geliştirilen öğrenci tanıma formu, temel yaşam desteği bilgi ve beceri soruları, ilk yardım bilgi ve beceri soruları ve temel ilk yardım uygulamaları tutum sorularından oluşan anket formları kullanılarak toplanmıştır. Verilerin istatistiksel analizi SPSS 24.0 paket programı kullanılarak yapılmıştır. Bulgular: Araştırmaya, Spor bilimleri Fakültesi'nden 803, Spor Lisesi'nden (SL) 224 öğrenci katılmıştır. TYD ve İlk Yardım konusunda eğitim alan öğrencilerin puan ortalamaları, eğitim alamayanlara göre daha yüksek bulunmuştur. Bölüm bazında öğrencilerin İlk Yardım bilgi düzeylerinin; Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü'nde (BESÖB) %77,9'unun, Antrenörlük Eğitimi Bölümü'nde (AEB) %73,1'inin, Spor Yöneticiliği Bölümü'nde (SYB) %77'sinin ve SL'de %97,3'ünün“Düşük”olduğu tespit edilmiştir. TYD bilgi düzeyinde ise BESÖB, AEB, SYB bölümünün tamamının, SL'nin ise %99,6'sının düşük olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre hem üniversite hem lise öğrencilerinin TYD/İlk yardım bilgi düzeyleri yetersizdir. Üniversite ve ortaöğretim ilk yardım dersi programlarının revize edilerek daha sistemli ve kapsamlı bir ilk yardım eğitiminin verilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This research has been conducted with the aim of identifying the knowledge, skills and attitude on First Aid and Basic Life Support of the students at Samsun Ondokuz Mayis University Yaşar Doğu Faculty of Sports Science and Samsun Gülizar Hasan Yılmaz Sports High School. Material and Method: This research has been applied to 1027 students who have been studying at Samsun Ondokuz Mayıs University Yaşar Doğu Faculty of Sports Science and Samsun Gülizar Hasan Yılmaz Sports High School between the dates 30th October, 2017 and 30th January, 2018. The data have been collected by applying Student Acknowledgement Form and questionnaire forms which have been prepared by the researcher on Basic Life Support knowledge and Skills, First Aid Knowledge and Skills, and Basic First Aid Application Attitudes. The statistical analysis of the data has been carried out by using SPSS 24.0 package program. Results: The number of the students who have attended the research are 803 from Faculty of Sports Science and 224 from Sports High School (SHS). The average score of the students who have studied Basic Life Support and First Aid has come up higher than the ones who haven't studied Basic Life Support and First Aid. The First Aid Knowledge Level of the students on department basis has been ascertained as“Low”with the results 77,9% at Department of PE Teaching (PETD), 73,1% at Department of Coaching Education (CED), 77% Department of Sport Managament (SMD) and 97,3% at SHS. On the other hand, the level of Basic Life Support, it has been ascertained as“ Low”resulting 100% at PETD, CED, and SMD while 99,6% at SHS. Conclusion: Taking into account the results obtained from the findings, Students' knowledge level of the First Aid and Basic Life Support is not enough for both University and High School. It is suggested that the First Aid should be taught systematically and extensively by overhauling the programs of the First Aid teaching at University and High School