Pnömotoraks vakalarında pnömotoraksın USG ile saptanması ve yeni bir yöntem olan doku dopplerinin pnömotoraks tanısında kullanılması
Detection of pneumothorax with USG in pneumothorax cases and the use of tissue doppler in diagnosis of pneumothorax
- Tez No: 548946
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜCAHİT AVCİL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, İlk ve Acil Yardım, Radiology and Nuclear Medicine, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Doku doppler, Pnömotoraks, Acil Servis, Tissue Doppler, Pneumothorax, Emergency Department
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 32
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı ultrason ile doku doppler görüntüleme tekniği kullanarak pnömotoraks tanısı koyulabilirliğini araştırmak, bu yöntemin sensitivite, spesifite araştırmasını yapmak, lung sliding, A çizgilerinin varlığı ve M-mod barkod bulgusu gibi bilinen diğer USG yöntemleri ile yeni yöntemi karşılaştırmak, bütün USG yöntemleri içinde en etkin yöntemin belirlenmesini araştırmak. Gereç ve yöntemler: Çalışmamız 33 onamı alınmış hasta üzerinde prospektif olarak yapılmıştır. Hastalara 3 acil hekimi hastaların sonuç tanılarını bilmeden ayrı ayrı ultrason yapmışlardır. Ultrasonda operatörler, lung sliding hareketinin olup olmadığı, a çizgileri olup olmadığı, M-mod barkod bulgusu ya da deniz sahil bulgusunun varlığı ve son olarak doku doppler akımının olup olmadığını olgu rapor formuna kaydetmişlerdir. Her bir operatör, 4 sağ 4 sol olmak üzere toplam 8 kadrandan akciğeri, ultrason ile değerlendirmişlerdir. Her yöntemin ne kadar süre aldığı kaydedilip olgu rapor formuna işlenmiştir. Bulgular: Çalışmamıza katılan 33 hastaların hepsi erkektir. 33 hastanın 18'i pnömotorakstır, 15'i pnömotoraks değildir. Ultrason yöntemleri içinde doku doppler görüntüleme ile pnömotoraks araştırılmasının ortalama süresi 2.50 dk ile diğer her bir yöntemin ortalama uygulama süresinden istatiksel olarak anlamlı şekilde uzun bulunmuştur. Lung sliding, a çizgilerinin varlığı, M-mod tekniklerinin ortalama uygulanma süreleri sırası ile 1.41 dk, 1.38 dk, 1.58 dk saptanmış, aralarındaki fark istatiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Çalışmamızda lung sliding, a çizgilerinin varlığı, M-mod barkod bulgusunun araştırılması, doku doppler akımının varlığı yokluğunun araştırmasının pnömotoraks tanısında sırasıyla sensitivite-spesifiteleri %77-86, %50-46, %88-93, %61-93 saptanmıştır. Bu değerler içinde sadece a çizgilerin varlığının araştırılması istatiksel olarak anlamlı saptanmamış diğerleri istatiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Sonuç: Acil serviste yatak başı ultrason ile pnömotoraks değerlendirilmesinde doku doppler yöntemi bir tanı aracı olarak kullanılabilir. Çalışmamızda pnömotoraksta a çizgilerinin araştırılmasının tanıda düşük sensitivite spesifite değere sahip olduğu ortaya çıkmıştır. Pnömotoraks tanısı için en iyi yöntem M-mod barkod / deniz kumsal bulgusunun araştırılması olarak saptanmıştır. Doku doppleri uygulaması yeni, zor bir teknik olduğu için diğer yöntemlerden daha uzun sürede yapılabilmiştir. Yeni tekniğin daha iyi anlaşılması için daha geniş ve çok merkezli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Object: The aim of our study was to investigate the diagnosis of pneumothorax using ultrasound with tissue doppler imaging technique, to investigate the sensitivity, specificity of this method, to compare the new method with other known USG methods such as lung sliding, presence of A lines, M-mode barcode finding and to determine the most effective method. Materials and methods: Our study was performed prospectively on 33 consented patients. 3 of emergency physicians, who did not know the diagnosis of the patients, examine the patients separately. In the ultrasound, the operators recorded whether there is a lung sliding motion, presence of a-lines, presence of M-mode barcode or presence of sea shore, and whether there is a tissue doppler flow. Each operator evaluated the patients, 4 right 4 left, a total of 8 quadrants of the lung, with using USG. The duration of each method is recorded to the case report form. Results: All 33 patients who participated in our study were male. Of the 33 patients, 18 were pneumothorax, 15 were not pneumothorax. The mean duration of pneumothorax investigation by tissue doppler imaging in ultrasound methods was found to be 2.50 min and the mean duration of application of each method was statistically significantly longer. Lung sliding, presence of lines A and M-mode techniques were found to be 1.41 min, 1.38 min, and 1.58 min, respectively and there was no statistically significant difference between these techniques. In our study, sensitivity and specificity of the presence of lung sliding, a-lines, m-mode barcode finding and the absence of tissue doppler flow were found to be 77-86%, 50-46%, 88-93%, 61-93% respectively in the diagnosis of pneumothorax. Among these values, only the presence of lines a was found not statistically significant, while the others were statistically significant. Conclusion: Tissue doppler method can be used as a diagnostic tool in the evaluation of pneumothorax by bedside ultrasound in the emergency department. In our study, it has been found that the investigation of the A lines in pneumothorax has low sensitivity and specificity in the diagnosis. The best method for the diagnosis of pneumothorax was the investigation of M-mode barcode / seashore sign. Since tissue doppler application was a new, difficult technique, it could be performed longer than other methods. For a better understanding of the new technique, larger and multicenter studies are needed.