Mini-implant uygulamalarında farklı maksillar uzunluğa sahip bireylerin palatinal bölgelerindeki kemik miktarının üç boyutlu değerlendirmesi
Three-dimensional evaluation of bone thickness in palatinal regions for mini screw applications at individuals with different maxillary length
- Tez No: 548989
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULVAHİT ERDEM
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Mini vida uygulaması, Palatinal bölge, Konik ışınlı bilgisayarlı tomografi, Dolphin yazılım programı, Mini screw application, Palatinal zone, Dolphin 3D software, Cone-beam tomography Keywords: Mini screw application, Conebeam computed tomography
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Mini-İmplant Uygulamalarında Farklı Maksillar Uzunluğa Sahip Bireylerin Palatinal Bölgelerindeki Kemik Miktarının Üç Boyutlu Değerlendirilmesi Amaç: Bu çalışmanın amacı; Konik Işınlı Bilgisayarlı Tomografi (KIBT) görüntülerini kullanarak, palatinal üçüncü ruga bölgesindeki kemik kalınlıklarını değerlendirmek ve bu bölgeye uygun mini vida uzunluğunu belirlemektir. Materyal ve Metot: Araştırmamızda, tanı amacıyla alınmış KIBT görüntülerinde, maksillanın anteroposterior yöndeki uzunluğuna göre iki gruba ayrılan bireylerde(kısa maksilla grubu ve normal maksilla grubu) palatinal üçüncü ruga bölgesindeki kemik kalınlıkları ölçülmüştür.Yapılan ölçümler Dolphin 3D yazılımı kullanılarak değerlendirilmiştir. Elde edilen veriler SPSS 20.0 programı kullanılarak istatistiksel değerlendirmeye tabi tutulmuştur. Bulgular:İki gruptaki bireyler arasında, vertikal, oblik ve horizontal olarak yapılan kemik kalınlığı ölçümlerinde istatiksel olarak anlamlı bir farklılık görülmemiştir. (p>0.05). Sonuç: Çalışmamızın sonuçları kısa ve normal maksilla gruplarında damaktaki üçüncü ruga bölgelesinde kemik kalınlıklarının benzer olduğu ve bu bölgeye 6 mm boyundaki mini vidanın güvenle uygulanabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Three-Dimensional Evaluation of Bone Thickness in Palatinal Regions for Mini Screw Applications at Individuals with Different Maxillary Length Objective: The aims of this study was; to evaluate bone thickness of palatal third ruga region using the cone beam computed tomography (KIBT) images and to determine suitable mini screw length for the application in this region. Materials and Method: In this study, bone thickness in the palatal third ruga region was measured in two group individuals (short maxilla group, normal maxilla group) by using KIBT images which taken for diagnostic purposes. Measurements were done on cone beam computed tomography images by using Dolphin 3D ( 11.9 version) software. The data were statistically analyzed using the SPSS 20.0 program.Inter-group comparisons were done by using Independent Samples t test. Results: There was no statistically significant difference was found between the two groups in terms of vertical, oblique and horizontal bone thickness measurements. Conclusion: Our results indicated that individuals with short and normal maxilla have similar bone thickness in palatal third ruga region and the mini-screws in 6 mm length can be applied safely in this region.