Stabil dönemde eozinofilik ve non-eozinofilik KOAH'lılardaklinik, fonksiyonel ve sistemik inflamatuar parametreler
The clinical, functional and systemic inflammatory parameters of eosinophilic COPD patients in stable stage may be different from non-eosinophilic COPD patients
  1. Tez No: 548988
  2. Yazar: GILMAN TUĞÇE OYMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SAVAŞ EKİCİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Eozinofilik, Non-Eozinofilik, KOAH, SAA, sistemik inflamatuar parametreler, solunum fonksiyon testi, COPD, Eosinophilic, Non-Eosinophilic, SAA, systemic inflammatory parameters, pulmonary function test
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
GİRİŞ ve AMAÇ: Stabil dönemde Eozinofilik Kronik Obstruktif Akciğer Hastaların'da (KOAH) klinik,fonksiyonel ve sistemik inflamatuar parametreler Non-Eozinofilik KOAH'lılardan farklı olabilir. Araştırmamızın amacı stabil dönemde Eozinofilik KOAH'lılarda klinik,fonksiyonel ve sistemik inflamatuar parametrelerin Non-Eozinofilik KOAH'lılardan farklı olup olmadığını araştırmaktır. METOD:Çalışma prospektif, vaka-kontrollü ve Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde (KÜTF) tek merkezli olarak Etik Kurulu onayı (Etik no:06/10) ve Bilimsel Araştırmalar Proje (BAP no: 2018/064)biriminin desteği ile yapıldı.Çalışmamıza Göğüs Hastalıkları Polikliniği'ne başvuran GOLD 2018 kriterlerine göre KOAHtanısı olan ve tedavi alan 114 olgu alındı. Poliklinikte bakılan kan örneklerinde eozinofil yüzdesine göreKOAH'lı hastalar, Eozinofilik ve Non-Eozinofilik olarak iki gruba ayrıldı.Hastaların retrospektif sağlık verileri tarandı ve prospektif olarak semptomlar, fizik muayene bulguları veSerum Amiloid A Protein (SAA) değeri bakılması için kan örnekleri alındı. BULGULAR: Non-Eozinofilik KOAH (n:53) ve Eozinofilik KOAH(n:61) hastalarının yaş ortalaması, KOAH hastalık süresi, KOAH GOLD grupları derecesi ve dispne skala derecesi, nebülizatör, oksijen konsantratörü ve non-invaziv mekanik ventilasyon cihazı kullanımı, kanda üre ve pro-bnp değeri, kan gazında PC02 değeri,acile başvuru sayısı,son bir yıl içerisinde hastane yatış sayısı ve hastanede yatış süresi Non-Eozinofilik KOAH'lılarda istatistiksel olarak anlamlı farklı bulundu (p=0.047, p=0.047, p=0.022, p=0.017, p=0.009, p=0.010, p=0.003, p=0.035, p=0.015, p=0.001,p=0.018,p=0.043, p=0.035). Eozinofilik KOAH'lılarda FEV1 ve FVC değeri, kanda lenfosit miktarı ve yüzdesi, nötrofil yüzdesi ve laktat klirensi istatistiksel olarak anlamlıfarklı izlendi (p=0.003, p=0.000, p=0.027, p=0.001, p=0.000, p=0.007). SAA proteini ise, Non-Eozinofilik ve Eozinofilik KOAH'lı hastalar arasında anlamlı farklı saptanmadı (p=0.211) SONUÇ: ÇalışmamızdaNon-Eozinofilik KOAH'lılarınklinik,fonksiyonel ve sistemik inflamatuar parametreleri,Eozinofilik KOAH'lılardan daha ciddi olduğu görüldü.Eozinofilik KOAH'lıların ise solunum fonksiyonların daha yüksek, egzaserbasyonları daha hafif olduğu izlendi. SAA erken tanı koymak ve hastalığın prognozu için değerlidir.Fakat çalışmamızda, SAA proteini Eozinofilik KOAH'lılarda ortalama değer olarak daha yüksek bulundu ama istatiksel olarak anlamlı fark bulunmadı.Çalışmamızda hasta sayısının kısıtlılığı en önemli sorundu ancak ileride yapılacak daha kapsamlı çalışmaların, SAA protein belirtecinin KOAH'da klinik önemini daha net bir şekilde ortaya koyabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
AIMS ANDBACKGROUND: The clinical, functional and systemic inflammatory parameters of Eosinophilic COPD patients in stable stage may be different from Non-Eosinophilic COPD patients. The aim of our study was to investigate whether clinical, functional and systemic inflammatory parameters differed from Non-Eosinophilic COPD patients in stable stage Eosinophilic COPD patients. METHODS:The study was conducted with the support of the Ethics Committee (Ethics number: 06/10) and Scientific Research Project (BAP no: 2018/064) with a single center, in a prospective, case-controlled, and Kırıkkale University Faculty of Medicine (KUTF).The study included 114 patients who were diagnosed with COPD according to the GOLD 2018 criteria who applied to the Chest Diseases outpatient clinic.Patients with COPD were divided into two groups as Eosinophilic and Non-Eosinophilic according to the percentage of eosinophils in the blood samples.Retrospective health data of the patients were screened and blood samples were taken prospectively for symptoms, physical examination findings and Serum Amyloid A Protein (SAA) values. RESULTS:The mean age of patients with Non-Eosinophilic COPD (n: 53) and Eosinophilic COPD (n: 61), duration of COPD disease, degree of COPD GOLD groups and degree of dyspnea scale, nebulizer, oxygen concentrator and non-invasive mechanical ventilation device, the pro-bnp value, PC02 value in blood gas, the number of admission to the emergency room, the number of hospitalizations in the last year and the length of hospital stay were found to be significantly different in Non-Eosinophilic COPD patients (p=0.047, p=0.047, p=0.022, p=0.017, p=0.009, p=0.010, p=0.003, p=0.035, p=0.015, p=0.001, p=0.018, p=0.043, p=0.035).FEV1 and FVC values, lymphocyte amount and percentage, neutrophil percentage and lactate clearance were statistically significant in Eosinophilic COPD patients (p=0.003, p=0.000, p=0.027, p=0.001, p=0.000, p=0.007). SAA protein was not significantly different between patients with Non-Eosinophilic and Eosinophilic COPD (p=0.211).In our study, the clinical, functional and systemic inflammatory parameters of Non-Eosinophilic COPD patients were found to be more serious than those with Eosinophilic COPD.Eosinophilic COPD patients were found to have higher respiratory functions and lighter exacerbations. SAA is valuable for early diagnosis and prognosis of the disease. However, in our study, SAA protein was found to be higher in Eosinophilic COPD patients, but there was no statistically significant difference. In our study, the limitation of the number of patients was the most important problem, but we believe that more comprehensive studies in the future may reveal the clinical importance of SAA protein marker in COPD more clearly.