Profesyonel sporcuların ınstagram uygulamasındaki görsel benlik sunumlarının analizi
An analysis of professional athletes' visual self-presentations on instagram application
- Tez No: 549114
- Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN TİMUÇİN GENÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, İletişim Bilimleri, Sports, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Profesyonel Sporcular, Sosyal Medya, Instagram Görsel Benlik Sunumu
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yönetim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Amaç: Instagram, bireylerin fotoğraf ve video paylaşımı ile kendilerini etkili bir şekilde ifade edebilmelerine olanak sağlayan en popüler sosyal medya uygulamalarından birisidir. Bu çalışmanın amacı dünya çapında profesyonel sporcuların Instagram uygulamasındaki benlik sunumlarını incelemektir. Yöntem: Çalışmada yirmi dört profesyonel sporcunun Instagram'daki fotoğraf ve videolarını incelemek için Nitel araştırma analiz yöntemlerinden biri olan içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Örneklem olarak her bir sporcunun 2017 yılı hesaplarındaki toplam 5030 fotoğraf ve 854 video kodlanmıştır. Önceki çalışmalara dayalı olarak bir kod çizelgesi ve bir kodlama protokolü geliştirilmiştir. Kodlayıcılar arasında güvenirliği sağlamak için Cohen Kappa katsayısı hesaplanmıştır. Cinsiyet, branş, ve spor türü (bireysel ya da takım) farklılıklarını belirlemek için Ki-Kare testi kullanılmıştır. Bulgular: Cohen Kappa analizleri kodlayıcılar arasındaki uyumluluğun istatiksel olarak anlamlı olduğunu göstermiştir. En düşük %89 (sporcunun paylaşım kategorileri), en yüksek %92 (sporcunun göründüğü paylaşım kategorileri) olarak hesaplanmıştır. Paylaşılan fotoğraf ve video türleri açısından Ki-kare testi sonuçlarında paylaşım kategorileri ile sporcunun göründüğü paylaşım kategorilerinde cinsiyet, branş, ve spor türüne ilişkin farklılıklar belirlenmiştir. Sonuç: Profesyonel sporcuların, mesleki kariyerlerini desteklemek ve kitlelerle iletişim kurmak amacıyla Instagram uygulamasını kişisel imajlarını geliştirmede ve küresel anlamda bir marka haline gelmede bir basamak olarak kullandıklarını söyleyebiliriz. Dolayısıyla böyle bir çabanın dikkatli ve etkili yönetilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Instagram is one of the most popular social media application that allows individuals to express themselves effectively by sharing photos and videos. The purpose of this study was to examine the world's professional athletes' self-presentation on Instagram application. Method: A Content analysis method, one of the qualitative research methods, was employed to analyze twenty four professional athletes' photographs and videos on Instagram in the study. Each professional athlete's account in 2017 were coded, totally 5030 photographs and 854 videos in the sample. A codebook and a coding protocol were developed based on previous studies. Cohen's Kappa were calculated to determine intercoder reliability figures. Chi square test was used to determine the differences of gender, branch, type of sport (individual or team). Results: Cohen Kappa analyzes showed that the consistency between the coders was statistically significant. Two coders' figures ranged from a low of 87% (type of post of athlete) and a high of 92% (post in which the athlete appeared). Findings revealed types of photos and videos posted, significant differences found between the post category and post in which the professional athlete appeared in terms of gender, branch and type of sport. Conclusion: We can say that professional athletes use the Instagram application to support their professional careers, communicate with the masses and as a step in becoming a brand in globally. Therefore, such an effort must be managed carefully and effectively. Keywords; Professional Athletes, Social Media, Instagram, Visual Self-Presentation