Örgüt kültürünün, örgütsel bağlılık ve örgütsel tükenmişlik üzerine etkisi: Kahramanmaraş tekstil sektörü üzerine bir uygulama
Effect of organizational culture on organizational commitment and organizational burnout: An application on Kahramanmaraş texti̇le sectory
- Tez No: 549119
- Danışmanlar: PROF. DR. RİFAT İRAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgüt, Kültür, İletişim, Motivasyon, Örgüt Kültürü, Örgütsel Bağlılık, Örgütsel Tükenmişlik, Organization, Culture, Communication, Motivation, Organizational Culture, Organizational Commitment, Organizational Burnout
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 317
Özet
Bu araştırmanın amacı, tekstil sektöründe çalışan yöneticiler ve işgörenlerin örgüt kültürü, örgütsel bağlılık ve örgütsel tükenmişlik arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla bu çalışma yapılmıştır. Bu araştırmanın tekstil sektöründe yapılmasının nedeni, diğer iş grupları arasında en stresli işlerden biri olan tekstil sektöründe yoğun olarak tükenmişlik meydana gelmesindendir. Türkiye'de örgüt kültürü ile örgütsel bağlılık arasındaki incelenmiş, örgüt kültürü ile örgütsel tükenmişlik arasındaki ilişki incelenmiş, örgütsel bağlılık ile örgütsel tükenmişlik arasındaki ilişki incelenmiş ve bu ilişkiler arasında çok sayıda araştırma yapılmış; fakat örgüt kültürünün hem örgütsel bağlılık hem de örgütsel tükenmişlik üzerinde çok fazla araştırma yapılmamıştır. Kahramanmaraş tekstil sektöründe fabrikada ve idari binada çalışan görevlilerden oluşan 4.000 kişinin örneklem grubun içerisinden bu gruptan rastlantısal olarak 380 kişi belirlenmiş ve 380 kişiye anket uygulanmıştır. Çalışanlardan bazılarının anketi eksik doldurduğundan dolayı bu anketler çıkarılarak kalan 360 anket üzerinden araştırma yapılmıştır. Verilerin analizinde, güvenilirlik analizi, frekans analizi, örgüt kültürü, örgütsel bağlılık ve örgütsel tükenmişlik ölçeği bulguları, örgüt kültürü ve örgüt kültürü alt boyutları, örgütsel bağlılık ve alt boyutları, örgütsel tükenmişlik ve alt boyutları arasında korelasyon analizi, cinsiyet, medeni durum, çalışılan birime göre t testi, yaş, çalışma yılına, eğitim düzeyi göre çalışmanın boyutlarına ilişkin tek yönlü anova tablosu, yaşa, çalışma yılına, eğitim düzeyine göre çoklu karşılaştırma tablosu SPSS 22.0 yardımıyla test edilmiş ve son olarak da yapısal eşitlik modeli, doğrulayıcı faktör analizi LİSREL 8.7 paket programıyla test edilmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre; örgüt kültürünün örgütsel bağlılık üzerinde pozitif etkisi vardır hipotezi desteklenmiştir. Örgüt kültürünün örgütsel tükenmişlik üzerinde negatif etkisi vardır hipotezi reddedilmiştir. Örgütsel bağlılığın örgütsel tükenmişlik üzerinde negatif etkisi vardır hipotezi desteklenmiştir. Kişisel başarı hissi boyutunun örgütsel tükenmişlik üzerinde negatif etkisi vardır hipotezi desteklenmiştir. Duyarsızlaşma boyutunun örgütsel tükenmişlik üzerinde pozitif etkisi vardır hipotez desteklenmiştir. Duygusal tükenmişlik boyutunun örgütsel tükenmişlik üzerinde pozitif etkisi vardır hipotezi desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the relationship between organizational culture, organizational commitment and organizational burnout of managers and employees working in the textile sector. The reason why this research was carried out in the textile sector is that there is intense burnout in the textile sector, which is one of the most stressful jobs among other business groups. Examined between organizational commitment and organizational culture in Turkey, examined the relationship between organizational culture and organizational burnout, examined the relationship between organizational commitment and organizational burnout conducted numerous studies of these relationships; however, there has not been much research on both organizational commitment and organizational burnout of organizational culture. In the Kahramanmaraş textile sector, a total of 4,000 people consisting of officials working in the factory and administrative buildings were randomly assigned to 380 people from the sample group. Since some of the employees inadequately filled in the questionnaire, these surveys were subtracted and the remaining 360 surveys were conducted. In the analysis of data, reliability analysis, frequency analysis, organizational culture, organizational commitment and organizational burnout scale findings, organizational culture and organizational culture sub-dimensions, organizational commitment and sub-dimensions and among organizational burnout and sub-dimensions correlation analysis gender, marital status, unit of study according to the t test, age, study year, the level of education according to the level of study, one-way anova table, age, study year, education level by using multiple comparison table SPSS 22.0 was tested and finally structural equation model, confirmatory factor analysis LISREL 8.7 package program tested. According to the results of the research; The hypothesis that organizational culture has a positive impact on organizational commitment has been supported. The hypothesis that organizational culture has a negative impact on organizational burnout is rejected. The hypothesis that organizational commitment has a negative impact on organizational burnout has been supported. The hypothesis that the dimension of personal achievement has a negative impact on organizational burnout has been supported. The hypothesis that the dimension of depersonalization has a positive effect on organizational burnout has been supported. The hypothesis that emotional exhaustion has a positive effect on organizational burnout has been supported.