Asal sayılar üzerine
On prime numbers
  1. Tez No: 549168
  2. Yazar: RECEP BAŞTAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CANAN AKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Asal sayılar, Sophie Germain Asalları, Prime numbers, Sophie Germain primes
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Bu tezde asal sayıların tarihine kısaca değinilmiş ve asal sayılar ile ilgili tanımlara ve teoremlere yer verilmiştir. Bazı asal sayı çeşitleri ve asal sayıları bulmada kullanılan bir takım yöntemler incelenmiştir. Ayrıca asal sayıların düzensizliğini göstermek için asal sayıların dağılımı hakkında temel bilgiler verilmiştir. İncelediğimiz ve bulgularımıza kaynaklık eden bazı güncel makaleler yer almıştır. Bu tez çalışmasında, Sophie Germain asalı ve ilgili güvenli asal çifti kısaca SG-S-asal çifti olarak adlandırılmıştır. SG-S-asal çiftlerini elde etmek için bir eleme yöntemi olarak bazı talimatlardan oluşturulmuş bir elek önerilmiştir. Ayrıca 250 ye kadar olan SG-S-asal çiftlerini elde etmek için bu eleği kullandığımız bir örnek verilmiştir. Dahası, bu tezde Sophie Germain asallarının kongrüanslarla elde edilmiş bir karakterizasyonu verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the history of prime numbers is briefly mentioned and definitions and theorems related to prime numbers are included. Some kind of prime numbers and some certain methods which are used to find prime numbers are perused. In addition, basic information on the distribution of prime numbers is given to show the irregularity of prime numbers. Some of the current articles that we have studied and have been the source of our findings are investigated. In this study, a pair of Sophie Germain prime and connected safe prime is referred to as SG-S-prime pair in short. As a sieving method for obtaining SG-S-prime pairs, a sieve formed from some instructions is proposed. We also provide an example of using this sieve to obtain SG-S-prime pairs up to 250. Moreover, in this thesis, a characterization of Sophie Germain primes by using congruences is given.