Üniversitelerin il ekonomilerine gelir ve istihdam açısından katkılarının incelenmesi: Bitlis ili Eren Üniversitesi örneği
Investigations of the universities to the provincial economies and investigation of the contributions of employment in employment: Eren University case of
  1. Tez No: 549169
  2. Yazar: SERDAR GÜCÜM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT BEŞER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Eğitim ve Öğretim, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Economics, Education and Training, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim, Yükseköğretim, Gelir ve İstihdam, Kalkınma, Üniversite, Education, Higher Education, Income and Employment, Development, University
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Yükseköğretim kurumları kuruldukları şehrin dolayısıyla ülkenin kalkınmasına birçok yönden katkı sağlar. Yükseköğretim kurumları topluma, toplumun refah düzeyinin artmasına katkı sağladığı gibi öncelikle bulunduğu ilin dolaylı olarak da ülkenin ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan kalkınmasına katkıda bulunur. Eğitim-öğretim kurumları içerisinde illerin ve ülkenin ekonomisine katkıları en çok olan üniversiteler olmuştur. Bu çalışmanın temel amacı, Bitlis Eren Üniversitesinin il ekonomisine gelir ve istihdam açısından etkilerini araştırmaktır. Bu amaç doğrultusunda hazırlanan çalışma dört bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde eğitimin tanımı, eğitimin açık işlevleri olan toplumsal, ekonomik, bireysel, siyasal ve felsefi işlevleri ile Türkiye'de yükseköğretimin tarihi hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde Bitlis Eren Üniversitesinin tarihi, akademik, idari birimleri, sosyal tesisleri, bölümleri, öğrenci sayıları hakkında bilgi verilmiştir. Ayrıca online olarak yapılan anket çalışmasının analizi de bu bölümde yapılmıştır. Üçüncü bölümde anket sonuçlarının analiz sonuçları üzerinden, üniversite öğrencilerinin harcamalarının dolaylı ve doğrudan ilin gelir ve istihdamına katkıları incelenmiştir. Son bölüm yani dördüncü bölümde ise literatür taraması, beşinci bölümde ise sonuç ve değerlendirme kısmı bulunmaktadır. Çalışma sonucunda Bitlis Eren Üniversitesinin Bitlis iline 671 kişilik doğrudan istihdam ve 191 kişi de dolaylı istihdam olmak üzere toplamda 862 kişilik bir istihdam katkısı olmuştur. 18.938,496 TL doğrudan gelir katkısı ve 112.872,976 TL dolaylı gelir sağladığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Higher education institutions contribute to the development of the city and the country in many ways. Higher education institutions contribute to the society, to increase the welfare of the society and to contribute to the development of the province in an economic, social and cultural way. Among the educational institutions, universities and universities have the highest contribution to the economy of the province and the country. The main purpose of this study is to investigate the effects of Bitlis Eren University on income and employment. The study prepared for this purpose consists of four parts. In the first chapter, the definition of education, the open functions of education, social, economic, individual, political and philosophical functions have been opened. In the second section about the history of higher education in Turkey are given. In the third chapter, the history, academic, administrative units, social facilities, departments and number of students of Bitlis Eren University are given. In addition, the analysis of the survey conducted online is also done in this section. As a result of the study, Bitlis Eren University has a total employment of 868 people in total, including 671 direct employment and 191 indirect employment. It has been determined that it provides direct income contribution of TL 19,859,062 and indirect income of TL 112.872,976.