Sinema estetiğinin gelişim ve uygulama süreçlerinde canlandırma
Animation in development and implementation processes of cinema aesthetics
  1. Tez No: 549204
  2. Yazar: GÜNGÖR ÇİNAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ADEM YÜCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Sanat, Estetik, Sinema, Film Yapımı, Canlandırma, Art, Aesthetics, Cinema, Film Production, Animation
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sinema Televizyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Sanatın var oluş pratiğinde öz-biçim ilişkisinin niteliği en temel sorunlardan birisidir. Önemli bir sanat alanı ve iletişim aracı olan sinemanın post prodüksiyonunda, film estetiğinin başat bir rolü vardır. Tezimin amacı Öz- Biçim ( teorik, içerik, konu, anlatı – teknik, biçim, stil) ilişkisi temelinde; gelişen sinema teknolojisinin önemli“metaforik”bileşenleri olan fotoğraf - canlandırma (animasyon) – üç boyutlu modelleme ve uygulama olanaklarının film estetiğinin başarısındaki niteliksel rolünün sorgulanması ve araştırılması alanına katkı sağlamaktır. Sanatın ve güzelliğin bilimi olarak tanımlayabileceğimiz Estetiğin; Sinema Sanatındaki niteliksel rolü bu çalışmamızda detaylı bir şekilde ortaya konulmuştur. Teknolojinin hızla gelişimi ve ilerlemesi sanat alanlarında yeni arayışların ortaya çıkmasında önemli bir rol oynamıştır. Ve bu ortamda sanatların en genci ve bir anlamda bileşkesi olarak tanımlayabileceğimiz Sinema Sanatı da günümüze kadar büyük bir gelişim öyküsüyle ortaya koyduğu yapıtlarıyla, kitleleri derinden etkilemeye devam etmektedir. Bu ortamda gerçekçi estetik kaygılarla üretilen filmlerin yanı sıra 'mimesis' kuramından da etkilenerek yapısalcı-kurgucu farklı anlatı öyküleri ve biçimleriyle özgün başarılı yapıtlarda ortaya konulmuştur. Bu bağlamda gelişen sinema teknolojisinin ve araçlarının öncelediği canlandırma teknikleri ve üç boyutlu modelleme vb. üretim teknolojileri ve uygulamalarının, sinemanın post prodüksiyonundaki önemli estetik rolü, bu çalışmamızda retrospektif bir yaklaşım ile betimlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The quality of the essence-form relationship is one of the most fundamental problems in the existence of art. Film aesthetics has a significant role in the post-production of cinema which is an essential field of art and communication. Based on the essence-form relationship (including theory, content, subject, narrative - technique, form, and style), this thesis aims to explore the qualitative role of important“metaphoric”components of the developing cinema technology such as photography, animation, three-dimensional modeling and applications on the success of film aesthetics. The qualitative role of Aesthetics which can be defined as the science of art and beauty in the Art of Cinema is also presented in this study in details. The rapid development and advancement of technology play an essential role in the emergence of new approaches in the fields of Art. In this environment, the Art of Cinema which is the youngest member and point of intersection of the different fields of Art continues to affect the masses deeply with the magnificent examples and developing stories. Besides the films produced with aesthetic concerns, the successful examples influenced by the“mimesis”theory with structuralist-editing storytelling style are presented. In this context, the important aesthetic role of production technologies and applications which are led by developing cinema technology and tools such as animation techniques and three-dimensional modeling on the post-production of cinema is described with a retrospective approach in this thesis.