Avrupa Birliği ve Türkiye'nin spor finansmanı ve ekonomiye etkisi
The Europen Union and Turkey's sports finance and its impact on economy
- Tez No: 549222
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELÇUK BORA ÇAVUŞOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Spor, İşletme, Economics, Sports, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Spor, Spor Finansı, Spor Ekonomisi, European Union, Sport, Sport Finance, Sport Economics
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yönetim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 314
Özet
Türkiye'nin Avrupa Birliği müzakereleri uzun süredir gündemde olan; fakat konuşulan bir türlü sonuca varılamayan tam manasıyla bir muammadır. Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne başvurduğu ilk günlerden bu zamana kadar geçen sürede belirlenen eksiklikler giderilmeye çalışılmış, ülkemiz ekonomik, sosyal, siyasi ve hukuki anlamda oldukça ilerlemiş; fakat sonuç itibariyle Avrupa Birliği üyeliğine geçiş gerçekleşememiştir. Bu araştırmada Avrupa Birliği'nde ve Türkiye'de sporla ilgili sporun finansmanında etkili olan yasal düzenlemeler, sporun finansal yapısı ile ilgili durumlar ve sporun finansal kaynakları ile karşılaştırılmış ve aralarındaki ilişki aranmıştır. Yöntem olarak araştırmada nitel araştırma yöntemleri arasında doküman incelemesi tekniği kullanılmıştır. Alandaki doküman literatürü taranarak bilgiler toplanmıştır. Buradan hareketle bu çalışmada, Avrupa Birliği ve Türkiye'de sporunun finansmanında etkili olan olgular arasında bazı benzerlik ve farklılıkların olduğu belirlenmeye çalışılmış, bu kısım bulgular ve tartışma bölümünde detaylı olarak yer verilmişti.
Özet (Çeviri)
Turkey's negotiations with the European Union has long been on the agenda; but it is an enigma that cannot be concluded. Turkey admitted to the European Union from the first days of the shortcomings identified in the period up to this time have been trying to resolve our country's economic, social, political and quite advanced in a legal sense; However, the transition to EU membership has not been achieved. In this research, the European Union and the legal regulations effective financing of sports in Turkey related to sports, fitness and sports is compared with the state's financial resources were sought regarding the financial structure and the relationships between them. In the research method, document analysis technique was used among qualitative research methods. Data were collected by scanning the literature in the field. Hence, this study was aimed to determine that there are some similarities and differences between the European Union and in Turkey the facts that are effective financing of sports, this section has been included in detail in the findings and discussion.