Kırklareli ve ilçelerindeki tarihi su yapıları
Historical water structures in kirklareli̇ and districts
- Tez No: 549248
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLAY APA KURTİŞOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Kırklareli, Tarihi su yapıları, çeşmeler, şadırvanlar, hamamlar, Kırklarelı, Historical water structures, fountains, baths
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk-İslam Sanatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 330
Özet
Bu araştırmada Anadolu'nun Balkanlar'a açılan kapısı konumundaki Kırklareli'nin Osmanlı Dönemi' ne ait il merkezi ve ilçelerinde bulunan tarihi su yapıları (çeşme, şadırvan ve hamamlar) araştırılıp değerlendirilmeye çalışılmıştır. Katalog bölümünde 25 adet çeşme, 1 adet şadırvan, 5 adet hamam olmak üzere 31 adet su yapısı bulunmaktadır. Bunların dışında kaynaklardan edindiğimiz bilgiler ve yerinde yapılan çalışmalar doğrultusunda 22 adet çeşme, 2 adet şadırvan ve 4 adet hamam günümüze ulaşmamış yapılar grubunda değerlendirilmiştir. 14-20. yüzyıl arasına tarihlendirilen bu yapılar kendi içinde ayrı ayrı değerlendirilerek plan ve süsleme özelliklerinin ortaya konulması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the historical water structures (fountains, fountains and baths) located in the provincial center and districts of Kırklareli, which is the gateway of Anatolia to the Balkans, have been tried to be investigated and evaluated. There are 25 fountains, 1 fountain and 5 baths in the catalog section. Apart from these, 22 fountains, 2 fountains and 4 baths have been evaluated in the buildings that have not reached our present day in accordance with the information we obtained from the sources and on-site studies. These structures, which are dated between 14th and 20th century, are evaluated separately and their plan and ornamentation features are aimed to be revealed.