Güncel bonding ajanlarının ve cam iyonomer siman-kompozit arasındaki bağlantı dayanımının değerlendirilmesi
Evaluation of the shear bond strength of the recent bonding agent adhesives, light cured between glass ionomer cements&composite resin material
- Tez No: 549266
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ERHAN SARI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Cam iyonomer siman, kompozit, makaslama dayanımı, self-etch adeziv, termal siklus, Glass ionomer cement, self-etch adesive, shear strength, thermal cycle
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı; bir kompozit rezinin güncel self-etch adeziv sistemlerle farklı cam iyonomer simanlara (CİS) makaslama bağlanma değerlerini karşılaştırmak ve yaşlandırma işleminin bağlantı dayanımına etkisini değerlendirmektir. Materyal ve Metot: Çalışmada 180 adet silindirik şekilli akrilik bloğun ortasına 2 mm derinliğinde ve 3 mm çapında olan boşluklar açıldı. Açılan boşluklara GCP Karbomer (K), Fuji IX GP (F) ve Equia Forte (E) yerleştirildi. Daha sonra bu bloklar kendi içerisinde rastgele olarak self-etch bonding ajanlara göre üç gruba daha ayrıldı ve CİS yüzeylerine; 3M ESPE Single Bond Universal (3M), G-Premio Bond (GP) ve Clearfil Universal Bond (C) uygulandı. Hazırlanan yüzeylere 2x2 mm boyutlarında yerleştirilen kompozitler polimerize edildi. Tüm örnekler 24 saat 37 °C nemli ortamda bekletildi ve yaşlandırma işleminin bağlantıya etkisini belirlemek amacıyla her bir grup iki alt gruba daha ayrıldı (n=10). Gruplardan birisine 5000 termal siklus ile yaşlandırma yapılırken diğer gruba yaşlandırma yapılmadı. Tüm örnekler universal test cihazı ile Makaslama Bağlanma Değerleri (MBD) ölçüldü. Kırık analizi için stereomikroskop kullanıldı. Verilerin istatistiksel analizinde tek yönlü ANOVA ve Tukey testleri kullanıldı. Bulgular: Yapılan ölçümlere göre tüm test grupları içinde en yüksek MBD termal siklus yapılmayan E/3M kullanılmış örneklerde, en düşük MBD ise termal siklus yapılan F/GP örneklerinde elde edilmiştir. Termal siklus sonrası tüm gruplarda ortalama MBD, yaşlandırma yapılmayan örneklerden daha düşük bulunmuştur. Termal siklus sonrası bonding adezivlerden C'nin, CİS arasından E'nin kompozitle olan MBD ortalama değerleri daha yüksek bulundu. Ancak yaşlandırma sonrası tüm gruplar arasında istatistiksel olarak farklılık bulunmamıştır (p=0,945). Sonuçlar: Sandviç tekniği ile restorasyon amaçlı kaide materyali olarak her üç cam iyonomer simanın ve self-etch adezivin de kullanılabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to compare the shear bond strength (SBS) of up to date self-etch adhesive agents between composite resin material& different glass ionomer cements with&without the effect of thermal cycles. Material&Method: 180 cylindrical acrylic blocks were prepared with a hole (3 mm diameter&2 mm height). The acrylic blocks were divided into 3 groups randomly&filled with three different glass ionomer cements (GCP Carbomer (K), Equia Forte (E)&Fuji IX GP (F)). Self-etch adhesives (G-Premio Bond (GP), Clearfil Universal (C), 3M ESPE Single Universal Bond (3M)) were applied to the surface of glass ionomer cements according to the manufacturer's instruction. Resin composite material was applied over the glass ionomer cements by means of a plastic cylinder with 2x2 mm&light cured with LED from the upper side of the cylinder. All samples were incubated in distilled water for 24 hours at 37 °C. Each group was divided into 2 subgroups (n=10). The half of the samples were artificially aged for a total of 5000 cycles,&other ones were not. SBS of all samples was tested for failure using a universal testing machine. A stereomicroscope was used for the failure mode analysis. The data was analyzed using a one-way ANOVA&post-hoc Tukey's test. Results According to the results, the highest shear bond strength values were observed without thermal cycles of E/3M group among all material groups. The lowest shear bond strength values were obtained with F/GP group after thermal cycling. After thermal cycle aging the avarage SBS values were found lower than non-cycling group. After thermal cyclying, Clearfil Bond exhibited in the highest SBS value among the three adhasives,&Equia Forte showed the highest SBS among the three GICs. However, no statistical difference was detected in all the groups after thermal cycle aging (p=0,945). Conclusions: All self-etch adesives&each type of the three glass ionomers were found to be useful as a base material in the sandwich technique restoration procedure.