Çocuk yoğun bakım ünitesinde yatan ve yüksek akışla oksijen desteği almakta olan hastaların tedaviden ayrılmasında 'Holiday' protokolü uygulaması
Holiday' protocol practice for weaning from high flow nasal cannula in picu
- Tez No: 549299
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT TUTANÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Yüksek akışlı oksijen cihazı, çocuk yoğun bakım ünitesi, protokol
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Amaç: Çocuk yoğun bakım ünitelerinde (ÇYBÜ) yüksek akışlı oksijen cihazı(YAOC), oksijen desteği ihtiyacı olan hastalarda sıklıkla kullanılan bir yöntemdir. Ancak hastaların tedaviden ayrılmasında (weaning) genel kabul görmüş standart bir yöntem bulunmamaktadır. Bu çalışmada, ÇYBÜ'de yatmakta olan ve YAOC desteği alan hastaların, tedaviden ayrılmasında“Holiday”protokolünün uygulanabileceğinigöstermeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem:Prospektif, açık etiketli bu çalışmada 01.05.2018-01.05.2019 tarihleri arasında, hastanemiz ÇYBÜ'ne herhangi bir sebeple yatış yapılan ve YAOC desteği alan1 ay-18 yaş arasındaki hastalar değerlendirildi. Bu hastalardan FiO2 %92 ve akım hızı < 2 L/kg/dk olanlar çalışmaya dahil edildi. Uzun süredir oksijen desteği ihtiyacı olan, kronik akciğer hastalığı olanlar çalışma dışı bırakıldı. Çalışmaya dahil edilen hastaların solunum sıkıntısı durumlarını belirlenen kriterlere göre skorlayıp, yine daha önceden belirlenen akış şemasına göre kademeli olarak akım hızı azaltıldı veya değiştirilmeden takip edildi. Bu süreçte tüm hastalar belirli aralıklarla yeniden değerlendirildi. Primer sonlanım noktası YAOC'dan ayrılma olarak belirlendi. Bulgular:İlk değerlendirme sonunda B aşamasına geçerek akım hızı değiştirilmeden takip edilen hastaların (n:48) 36'sı (% 75) YAOC'dan ayırmada başarısız oldu. İlk değerlendirmede D aşamasına geçen hastaların (n: 71) ise 65'i (%92) başarılı şekilde YAOC'dan ayrıldı. İlk değerlendirme basamağında B,C ve D aşamasına geçen hastalarla YAOC'dan ayrılma başarı durumu kıyaslandığında anlamlı faklılık olduğu görüldü. (p< 0,001) Sonuç:Çalışmamızın sonuçları hastaları“Holiday”protokolü uygulayarak YAOC'dan ayırmanın uygulanabilir olduğunu göstermektedir. Çalışmamızın YAOC'dan ayrılma konusunda literatüre katkılarının olacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim:High-flow nasal cannula(HFNC) is usually used in pediatric intensive care units (PİCU) for patients who have need oxygen therapy. But there is no protocol wich has general acceptance for weaning from HFNC. In this study, we aimed to present that“Holiday”protocol is useable for patients who are in PİCU and having treatment with HFNC. Materials and methods:The studyis planned prospective, open label study. Patients who are between 1 month and 18 years and have HFNC treatment for any reason in our hospitals PİCU between 01.05.218 to 01.05.2019 are evaluated.Patientswho have FiO2 %92 and flow < 2 L/kg/min are included in the study. The patients who are having been oxygen therapy for a long time and have chronic lung disease are excluded fort he study. The patients who have included for he study are assessed and scored for respiratory distress according to criterias which are predetermined and flow was decreased according to sudy tablo wich was already prepared or observed without any change in flow. In this process, all patients are examined and scored periodically. The primary meausre outcome was weaning from HFNC. Results: 36 (%75) of the patients who was assessed B(n:48)after the first scoring were failed for weaning. 65 (%92)of the patients who were assessed for D (n:71) after the first scoring were succeeded to wean from HFNC.