Yatılı bölge ortaokulu öğrencilerinde bağlanma stilleri ve Tanrı algısı ilişkisi
Relationship between attachment styles and perception of God in boarding regional secondary school students
- Tez No: 549323
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEMA YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bağlanma, Bağlanma Stilleri, Tanrı Algısı, Sevgi Yönelimli Tanrı Algısı, Korku Yönelimli Tanrı Algısı, Attachment, Attachment Styles, God Perception, love oriented God Perception, fear oriented God Perception
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu tez, Kayseri ilinin Yahyalı ve Tomarza ilçesinde yer alan Yatılı Bölge Ortaokulu öğrencilerinin bağlanma stilleri ve Tanrı Algısı ilişkisini incelemeyi amaçlamıştır. Araştırmanın genel hatlarını belirtecek olursak; giriş bölümünde araştırmanın konusu, problem, amaç, veri toplama araçları, varsayım, sınırlılıklar, kullanılan teknik ve metotlar yer almaktadır. Birinci bölümde araştırmanın teorik kısmına, bağlanma stilleri ve Tanrı Algısı ile ilgili literatür taranarak yer verilmeye çalışılmıştır. İkinci bölümde araştırmanın bulguları incelenmiş ve sonuç bölümünde bulgular değerlendirilmiştir. Araştırmanın örneklemini 12-16 yaş arasındaki 483 öğrenci oluşturmuştur. Araştırmada katılımcıların bağlanma stilleri hakkında veri toplamak için“Erken Ergenlerde Bağlanma Ölçeği”(Delen-Koçak,2003) kullanılmıştır. Katılımcıların Tanrı Algılarını belirlemek için“Tanrı Algısı Ölçeği”Güler (2007), kullanılmıştır. Kişisel özelliklere ilişkin bilgilerin toplanması içinse araştırmacı tarafından geliştirilen“Kişisel Bilgi Formu”kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 22.000 istatistik paket programında analiz edilmiştir. Verilerin çözümlenmesinde araştırmada gerekli görülen Tek Örneklem t-Testi, Pearson Momentler Çarpımı Korelâsyon Analizi, Bağımsız Örneklem t Testi, Tek Yönlü ANOVA ve Tukey HSD testleri kullanılmıştır. Çalışmada bağlanma stilleri ve Tanrı Algısı arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırmada YBO öğrencilerinin cinsiyet, anne eğitim düzeyi, baba eğitim düzeyi, ailenin ekonomik geliri, kardeş sayıları, anne ve babanın sağ olup olmaması ve YBO' ya geliş sebeplerine göre bağlanma stillerinin anlamlı düzeyde fark gösterip göstermediği test edilmiştir. Ayrıca cinsiyet, anne eğitim düzeyi, baba eğitim düzeyi ve ailenin ekonomik durumuna göre Tanrı Algısı arasında anlamlı bir fark olup olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the attachment styles of YBO students in Yahyalı and Tomarza district of Kayseri in terms of various variables.If we look at the general outline of the research, the subject of the research, problem, purpose, data, collection tools, assumptions, limitations, techniques and methods used are included in the introduction.The first part, the theoretıcal part of the research is tried to be covered by searching literature about attachment styles and God Perception. The second part, the findings of the study were examined and the findings were evaluated in the conclusion section. The sample of the study consisted of 483 students age 12-16 years.In order to collect the data about the attachment styles of the participants, In order to collect data about the attachment styles of the participants, attachment scale in early adolescents (Delen-Koçak, 2003) was used. God Perception scale was used to determine the God Perceptions of the participants. Personal Information form developed by there searc her was used to collectin formation about personal characteristics. The data were analyzed in SPSS 22.000 statistical package program. Single Sample t-Test, Pearson Moments Correlation Analysis, Independent Sample t Test, OneWay ANOVA and Tukey HSD tests were used in the analysis of data. In this study, the relationship between attachment styles and God Perception was examined.We have observed wheather there is a significant difference in terms of gender, mom education level, father's education level, family economic, number of siblings, whether the mother and father are alive, reasons YBO arrival, of attachment styles.İn addition, it was examined whether there was a significant difference between the perception of God according to gender, mother education level, father education level and economic status of the family.