Androjen hormon metabolizmasında görev alan 5α-redüktazın periodontal hastalıklarla ilişkisinin incelenmesi
The study of the relationship of 5a-reductase serving in the metabolism of androgen hormone with periodontal diseases
- Tez No: 549388
- Danışmanlar: PROF. DR. RECEP ORBAK, DOÇ. DR. ALPDOĞAN KANTARCI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Androgenetik alopesi, 5- α redüktaz, periodontal hastalık, Androgenetic alopecia, 5- α reductase, periodontal disease
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Amaç: Hipotezimiz periodontal hastalık ile androgenetik alopesi arasında bir ilişki olduğu, 5-α redüktazın bu ilişkide rol oynayabileceği ve bu enzim seviyelerinin periodontal hastalıkta etkin olan mikrobiyal ve iltihapsal mekanizmalarla bağlantılı olabileceğidir. Çalışmanın amacı, periodontitisle, 5-α redüktaz enzimi ve 5-α redüktaz enziminin sorumlu olduğu androgenetik alopesi arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmanın ilk aşamasında androgenetik alopesi ile periodontitis arasındaki ilişki, epidemiyolojik ve kesitsel olarak ve 385 birey üzerinde değerlendirildi. Çalışmanın ikinci aşamasında ise bu olası ilişkinin mekanizması hastalardan alınan dişeti örneklerinde immunohistokimyasal olarak incelendi. Toplam örneklem grubundan seçilen ve periodontal tedavi kapsamına dahil edilen 36 hastada periodontal tedavi öncesi ve sonrası olmak üzere toplam 72 diş eti biyopsi örneği analiz edildi. Çalışmanın üçüncü aşamasında dişeti fibroblast hücre kültürü çalışmalarında hücrelerdeki 5-α redüktaz enzimi tip-1 ve tip-2 mRNA miktarları PCR ile ve protein düzeyleri immunositokimyasal olarak değerlendirildi. Bulgular: Androgenetik alopesi ile periodontitis arasında epidemiyolojik olarak anlamlı bir ilişki bulundu (p0.05). Buna karşılık, 5-alfa redükteaz tip 2 enzimi için P. gingivalis ile enfekte edilen fibroblast hücre kültürü grubunda, enfekte edilmeyen gruba göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulundu (p0.05). Sonuç: Bu bulgular ışığında androgenetik alopesi ile periodontal hastalık arasında bir ilişkinin olduğu, periodontal hastalık tedavisinin androgenetik alopesinin etiyolojisinde rol aldığı düşünülen 5-α redüktaz enziminin dişetindeki seviyesini azalttığı; hücre kültürlerinde yapılan çalışmalarda ise bir periodontopatojen olan P. gingivalis'in 5-α redüktaz enziminin seviyelerini ve buna paralel olarak proenflamatuar sitokin sentezini arttırdığı söylenebilir. Dolayısıyla androgenetik alopesi ile periodontal hastalık arasındaki ilişkinin iltihapsal olarak ve 5-α redüktaz enzim aktivasyonu mekanizmasıyla gerçekleştiği düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Our hypothesis is that there is a relation between the periodontal disease and androgenetic alopecia and that 5-a reductase may be playing a role in this relation and these enzyme levels may be related to microbial and inflammatory mechanisms that are active in periodontal diseases. The objective of the study is to analyze the relation between periodontitis and 5-α reductase enzyme and the androgenetic alopecia for which 5-a reductase enzyme is responsible. Material and Method: At the first phase of the study, the relation between androgenetic alopecia and periodontitis has been assessed epidemiologically and cross-sectionally on 385 individuals. In the second phase of the study, the mechanism of this relation has been assessed immunohistochemically according to the samples taken from the gums of patients. Both before and after the treatment, a total of 72 gum biopsy samples, chosen from the total sample group and included in the treatment scope of 36 patients, have been analyzed. At the third phase of the study, during the operations of gum fibroblast cell culture, 5- α reductase enzyme type – 1 and type 2 mRNA amounts were assessed through PCR and protein levels were assessed immunohistochemically. Findings: A significant relation has been found between androgenetic alopecia and periodontitis (p0.05). However, 5-alfa reductase type-2 enzyme has been found to be higher, with a statistically significant difference, in the fibroblast cell culture group infected with P. gingivalis related to the non-infected group. (p0.05). Conclusion: In the light of this information, it can be suggested that there is a relation between alopecia and periodontal disease reduces the amount of 5-α reductase enzyme, which is thought to play a role in the etiology of the androgenetic alopecia of periodontal disease treatment; according to the studies, performed on cell cultures, it can be suggested that P. gingivalis, which is a periodontopatogen, increases the levels of 5-α reductase enzyme and concordantly increases the proinflammatory cytokine synthesis. Therefore, it can be considered that the relation between androgenetic alopecia and periodontal disease occurs inflammatorily and through the mechanism of 5-α reductase enzyme activation.
Benzer Tezler
- Cinsiyet hormonu metabolizmasında yer alan genlerin polimorfizmi benign prostat hiperplazi ya da prostat kanseri riskini öngörebilir mi?
Could polymorphism of genes which involve in sex hormone metabolism predict benign prostate hyperplasia or prostate cancer risk?
EROL ERŞEKERCİ
Tıpta Uzmanlık
Türkçe
2010
ÜrolojiErciyes ÜniversitesiÜroloji Ana Bilim Dalı
PROF. DR. MUSTAFA KARACAGİL
- Tüberküloz enfeksiyonunda adrenal fonksiyonlar ve Rifampisin'in bu fonksiyonlar üzerine olan etkisi
Başlık çevirisi yok
KENAN KEVEN
Tıpta Uzmanlık
Türkçe
1995
Endokrinoloji ve Metabolizma HastalıklarıAnkara ÜniversitesiPROF.DR. ALİ RIZA UYSAL
- 18-28 yaş polikistik over sendromlu hastalarda kanda irisin seviyesinin değerlendirilmesi
Evaluation of the level of irisin in blood in patients aged 18-28 with polycystic ovary syndrome
HÜLYA TOKLUCU
Tıpta Uzmanlık
Türkçe
2018
Kadın Hastalıkları ve DoğumErzincan Binali Yıldırım ÜniversitesiKadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. PAŞA ULUĞ
- Polikistik over sendromlu hastalarda irisin düzeylerinin değerlendirilmesi
Serum irisin levels in polycystic ovary syndrome
CANSU KANLIOĞLU
Tıpta Uzmanlık
Türkçe
2017
Kadın Hastalıkları ve DoğumMarmara ÜniversitesiKadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. GÖKÇE ANIK İLHAN
- Understanding the interplay between anti-apoptotic BAG-1 and AKT in mTORC1-mediated autophagy in breast cancer cell lines
mTORC1 aracılı otofajide anti-apoptotik BAG-1-AKT etkileşiminin meme kanseri hücre hatlarında araştırılması
ILGIN IŞILTAN
Yüksek Lisans
İngilizce
2015
Biyolojiİstanbul Teknik ÜniversitesiMoleküler Biyoloji-Genetik ve Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. GİZEM DİNLER DOĞANAY