Ekstrakorporeal dolaşım (ECD) ile kan hücrelerindeki morfolojik değişikliklerin periferik yayma ile ışık mikroskobunda değerlendirilmesi
The examination of the morphological changes in blood cells by extra corporeal circulation with peripherial blood smear under light microscope
- Tez No: 549417
 - Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ÇETİN RAĞBETLİ, DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞAHİN ŞAHİNALP
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
 - Anahtar Kelimeler: Extra Corporeal Circulation, Open Heart Surgery, Peripherial Blood Smear, Hemogram
 - Yıl: 2019
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
 - Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 134
Özet
Çalışmamıza Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaş Tıp Merkezi Klinik Araştırmalar Etik Kurulu'nun 13/02/2019 tarihli ve Karar No: 07 onayı (bkz. Ek 1) alındıktan sonra başlanmıştır. Çalışmamıza katılan her hasta için Bilgilendirilmiş Gönüllü Onam Formu imzalatıldıktan sonra başlanmıştır. Bu çalışmada ekstrakorporeal dolaşım ile kan hücrelerindeki morfolojik değişikliklerin periferik yayma ile ışık mikroskobunda incelenmesi amaçlandı. Bunun için Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Dursun Odabaş Tıp Merkezi Kalp Damar Cerrahisi Polikliniğinde tanı alan ve takibi Kalp Damar Cerrahisi Servisinde yapılan olgularda yaş sınırı olmayan kardiyopulmoner baypas hastaları üzerinde yapıldı. Koroner damar hastalığı, koroner damar tıkanıklığı ve hasarı, kalp kapağı replesmanı, aort diseksiyonu tanısı almış, cerrahi müdahele gereken hastalar çalışmaya dahil edildi. Kronik böbrek yetmezliği, gebelik, hematolojik kan hastalığı olan ve hematolojik reaksiyon gösterebilen hasta grubu araştırmaya dahil edilmedi. Kardiyopulmoner baypas cerrahisi kararı alınan hastaların her birinden servise yatışı olduktan hemen sonra, Extrakorporeal Dolaşıma girip yoğun bakıma alındığı ilk saatte ve taburcu edileceği günde olmak üzere üç kez periferik yayma yapıldı ve kan hücrelerinin bütünündeki iyileşme süreci değerlendirildi. Ameliyat süresinin, kros klemp süresinin, eritrosit süspansiyonu miktarının, taze donmuş plazma miktarının, vaka çeşidinin, hemofiltrasyonun, ejeksiyon fraksiyon değerinin kanın şekilli elemanlarındaki etkileri incelendi. Periferik yayma değerleri ışık mikroskobunda, hemogramda ise Hb, Hct, Wbc değerleri karşılaştırıldı. Dünya Sağlık Örgütü kriterlerine uygun olarak analizleri yapıldı. İstatistiksel olarak belirgin farklılıklar gözlendi ve sonuçlar literatür ışığında tartışıldı.
Özet (Çeviri)
The study was started after the approval of the ethics committee of the centenary Dursun Odabaşı Medical Center, dated 13/02/2019 and decision No: 07 (see Appendix 1). The volunteer informed consent form was signed for each patient. In this study, it was planned to examine the morphological changes of blood cells by extra corporeal circulation with peripherial blood smear under light microscope. This research was conducted on 33 patients of different ages who had cardiopulmoner bypass surgery. Those patients had been diagnosed on Dursun Odabası Medical Center of the University of Van Yuzuncu Yıl and they were been under control of the Cardiovasculer Surgery Depertmant. Patients that were diagnosed with coronary artery disease, coronary artery occlusion and damage heart valve replacement, aort disection and who were in need of surgical operation were also included in this study. The patients who had chronic kidney failure pregnancy, hematologic blood disease and who had the risk of hemotologic reaction has been excluded. The bloods of the patients who were decided to be taken into the cardiopulmoner bypass operation has been used for Peripherial Blood Smear. These blood samples were taken three times. One is just after being hospitalized, the second time was in the first hour after been applied the Extracororeal Circulation in tha intensiv care and the third time was on the planned discharce day. The healing process of the whole blood cells was observed. The effects of the operation duration the cross clamp period, the amaount of erythrocyte suspension and fresh frozen plasma, the type of the condition, the hemofiltration and the value of ejection on the formed elements of blood were determined. The values of the Peripherial Blood Smear were evaluated wing light microcope a Hb, Hct and Wbc values were compaired with hemogram. The values were analysed with regards to the World Healt Organisation's criteria. Staticstically significant differences were observed. The results were discussed on in accordance with the findings in the literature.