Erken evre mikozis fungoides hastalarında diagnostik bir belirteç olarak TOX, TWIST1, STAT4 and SATB1 gen ekspresyonu analizi; prospektif analitik çalışma
The analysis of TOX, TWIST1, STAT4 and SATB1 gene expressions as a diagnostic marker in early stage mycosis fungoides; A prospective analytic study
  1. Tez No: 549418
  2. Yazar: SİNEM AYŞE ÖRNEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR EMEK KOCATÜRK GÖNCÜ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Onkoloji, Patoloji, Dermatology, Oncology, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Mikozis fungoides, TOX, TWIST1, STAT4, SATB1, diagnostik biyobelirteç, Mycosis fungoides, TOX, TWIST1, STAT4, SATB1, diagnostic biomarker
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Okmeydanı Eğitim. ve Araştırma. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Amaç: Erken evre mikozis fungoides (MF) hastalığında klinik tanı zor olup birçok benign inflamatuar dermatoz hastalığı klinik olarak taklit edebilir. Birçok olguda ilk biyopsiler karakteristik bulguları içermeyip spesifik olmayan değişiklikler gösterdiği için erken evre lezyonların histopatolojik tanısı da zor olabilir. Tanı için önerilen klinik ve histopatolojik tanı kriterleri bazı olgularda yetersiz kalmaktadır. Reaktif T lenfositleri malign T lenfositlerden ayıran bir tanı belirteci MF'nin erken ve doğru tanısında yardımcı olabilir. Bu çalışmada; erken evre MF hastalarında TOX, TWIST1, STAT4 ve SATB1 gen ekspresyon özelliklerini benign inflamatuar dermatozlarla karşılaştırarak erken evre MF tanısında potansiyel birer belirteç olup olmadıklarını belirlemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Ocak 2014- Ocak 2018 yılları arasında SBÜ Okmeydanı SUAM Dermatoloji kliniğine başvuran ve MF ön tanısı ile biyopsi alınan MF olguları ve kontrol grubu olarak benign inflamatuar dermatoz olguları değerlendirmeye alınmıştır. Hastaların demografik, klinik bilgileri ve CD3, CD4 ve CD8 immünfenotipik özellikleri kaydedilmiştir. Hasta ve kontrol grubunun deri biyopsi kesitleri immunohistokimyasal olarak TOX, TWIST1, STAT4 ve SATB1 poliklonal antikorları ile boyanmış, her iki grup için ayrı ayrı gen ekspresyon sonuçları belirlenmiştir ve sonuçlar iki grup arasında karşılaştırılmıştır. Bulgular: Mikozis fungoides hastaları ve kontrol grubu hastaları arasında TOX ve STAT4 ekspresyon farklılığı istatistiksel olarak anlamlı değildi (p=0,384, p=0,150). TWIST1 ekspresyon farklılığı istatistiksel olarak anlamlıydı (p=0,003). SATB1 ekspresyonu farklılığı ++ (iki pozitif) boyanma durumunda istatiksel olarak anlamlıydı (p0,05). Sonuç: TOX geni neoplastik T hücrelerin yanı sıra reaktif T hücrelerinde de eksprese edildiği için tanısal değeri düşüktür. TWIST1 geni MF olgularında kontrol grubuna göre daha yüksek eksprese edilmektedir ve erken evre MF vakalarını tespit etmede yararlıdır. STAT4 geni MF olgularında kontrol grubuna göre daha düşük eksprese edilmesine rağmen tanısal değeri düşüktür. SATB1 geni MF olgularında kontrol grubuna göre daha düşük eksprese edilmektedir ve MF olgularına %100 kesinlikle tanı koydurmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: Clinical diagnosis of early stage mycosis fungoides (MF) is quite difficult given that multiple benign inflammatory dermatitis might mimic the disorder clinically. As initial biopsies reveal non-specific changes but not characteristic findings, histopathological diagnosis of early stage lesions can also be challenging. The criteria suggested for clinical and histopathological diagnosis prove to be insufficient. A diagnostic marker which differentiates reactive T lymphocytes from malign T lymphocytes can help early and accurate diagnosis of MF. In this study, we aimed to investigate whether the comparison of TOX, TWIST1, STAT4 and SATB1 gene expression features with benign inflammatory dermatitis in early stage MF patients provides a potential biomarker when diagnosing early MF. Materials and Methods: The study included the patients who referred to Dermatology Clinic at University of Health Sciences Okmeydani Research and Training Hospital between January 2014 – January 2018 with the pre-diagnosis of MF and eventually diagnosed as early MF and benign inflammatory dermatitis as the control group. Demographic, clinical and CD3, CD4 and CD8 immunophenotypical features of the patients were recorded. Skin biopsies of the patients and control group are immunohistochemically stained with TOX, TWIST1, STAT4 and SATB1 polyclonal antibodies, gene expressions for both groups are individually analyzed and a comparison was made between the results of the two groups. Results: The expression of TOX and STAT4 were not significantly different between MF patients and the control group (p=0,384, p=0,150). TWIST1 expression difference was statistically significant (p=0,003). SATB1 expressions were significantly different when the samples were stained as ++ (two positive) (p0,05). Conclusion: Diagnostic value of the TOX gene was low, as the neoplastic T cells and reactive T cells were also expressed. TWIST1 gene was expressed stronger in MF cases and helpful for early diagnosis of MF cases. Although STAT4 gene had a lower expression rate in MF cases compared to the control group, diagnostic value of the STAT4 gene was low. SATB1 gene had a lower expression rate in MF cases compared to the control group and provides a 100% accuracy rate for diagnosing MF cases.