Evli kadınların süt bankasına ilişkin bilgi ve görüşlerinin belirlenmesi
Stating i̇nformation and opinions of married women relating to milk bank
- Tez No: 549421
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DOĞAN AKÇA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Anne Sütü, Anne Sütü Bankası, Bağışçı Sütü, Ebe, Human Milk, Human Milk Bank, Donor Milk, Midwife
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Evli Kadınların Süt Bankasına İlişkin Bilgi ve Görüşlerinin Belirlenmesi Bu araştırmanın amacı kadınların anne sütü bankacılığı hakkında bilgi ve görüşlerini belirlemektir. Bu araştırma tanımlayıcı nitelikte olup araştırma evrenini Iğdır İli Tuzluca İlçesi'ndeki 4 ve 5 Nolu Aile Sağlığı Merkezine 25.10. 2017-10.04.2019 tarihleri arasında başvuran 15-49 yaş arası evli kadınlar oluşturmuştur. Araştırma 279 evli kadınla yürütülmüştür. Araştırma verilerinin toplanmasında anket formu kullanılmış, veri toplama araçları kadınlarla yüz yüze görüşülerek uygulanmıştır. Kadınların %24.7'sinin daha önce anne sütü bankacılığını duyduğunu, kadınların anne sütü bankacılığını bilme düzeyine bakıldığında, %68.8'i anneler tarafından bağışlanan sütlerin toplanıp pastörize edildikten sonra ihtiyaç sahiplerine dağıtımının yapıldığı kuruluş, %31.2'si ise annelerin kendi bebekleri için sağdıkları sütü daha sonra kullanmak için saklanıldığı yer olarak tanımlamıştır. Kadınların anne sütü bankacılığı hakkında bilgi düzeylerinde, %37.7'si anne sütü bankacılığını televizyondan, %31.9'u ise sağlık personelinden aldığını belirtmiştir. Kadınların %19.7'si ülkemizde süt bankası olduğunu bilmekte ve %59.2'si ise bilmediğini ifade etmiştir. Araştırmaya alınan kadınların %72.4'ü süt bankasına süt bağışlamayı düşündüğünü belirtmiştir. Kadınların %55.6'sı bebeğini emziremediği durumda süt bankasından yararlanmak istediğini, %50.2'si ise bebeğini emzirirken sütü yetersiz olursa süt bankasından yararlanmayı istemediğini ifade etmiştir. Kadınların süt bankasından yararlanmayı istememe nedenlerinin ise sırasıyla yabancı birinin sütü olması (%40.4), dini açıdan sakıncalı olması (%35.2) ve bebeğe hastalık bulaşabileceği (%24.4) düşüncelerine sahip olmaları görülmüştür. Kadınların %49.1'i bebeğini emziremediği durumlarda tanıdığı birinin anne sütünü alabileceğini belirtmiştir. Çalışmaya katılan grubun çoğunluğunun bilgi sahibi olmadığı, yeterli bilgilendirme yapılması ve süt bağışı konusu hakkındaki çekincelerinin giderilmesi halinde anne sütü bankalarına olumlu baktıkları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Stating İnformation And Opinions Of Married Women Relating To Milk Bank The aim of this research to specify women knowledge and opinions about Human Milk Bank. This research is descriptive and formed by married women between age 15-49, who consulted the Family Health Center Number 4 and 5 between dates 25.10.2017-10.04.2019 in Tuzluca IĞDIR. This research was carried out with 279 married women. Surveys form were used for collection of research data and data collection tools were carried out by talking face to face with women. When we have a looked at tha awareness of the women about the Human Milk Bank, we can see that %24.7 of the women heard about it already %68.8 of the mothers think that it is distributed to the people in need which is donated and gathered after pasteurized. And the other %31.2 of the mother think that the milk for their babies is stored for their next following usage. The women explain that %37.7 of them learn about Human Milk Bank from television and the other %31.9 is from health employee. %19.7 of the women know that there is a milk bank in our country but %59.1 of them state that beaware about it. %72.4 of the women in this survey think that they can donate for the Milk Bank. %55.6 of the women state that they want to use milk bank when they cannot breastfeed their babies. And also rest of the women (%50.2) express that if they are deficient in this situation they can't even use the Milk Bank. There are many reasons for the mothers to not using the milk from the Milk Bank first. It is seen that the reason why they don't want to use Milk Bank is being another women milk, inconvenient for the religious reasons and the risk of infectious disases. %49.1 of the mothers say that they can get the milk from other women when they cannot breastfeed their babies. In the light of this information, it is seen that, most of the women in this survey, have no information and these women can chance their negative opinions to the positive about the Milk Bank if they are informed trully and clearly.