Çelik kirişlerde farklı tipte berkitme kullanımının eğilme davranışına etkisinin deneysel araştırılması
Experimental investigation of the effect of different type of stiffness plate on bending behavior in steel beams
  1. Tez No: 549440
  2. Yazar: METİN TALASLIOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OĞUZ DÜĞENCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Rijitlik levhası, berkitme, eğilme rijitliği, yapma kesit çelik kiriş, eğilme deneyi, statik yükleme, Rigidity plates, stiffener, bending rigidity, steel plate girder, bending experiment, static loading
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Günümüzde yapılan ve hala yapılmakta olan çelik yapı elemanlarının tasarımı mevcut yönetmeliklere uyacak şekilde yapılmaktadır. Fakat yapı içerisindeki elemanların çeşitli noktalarında meydana gelecek ekstrem kesit tesirlerini güvenli bir şekilde taşıyabilmek, istenmeyen ani şekil değiştirmeleri engelleyebilmek ve mekanik özellikleri iyileştirilmiş daha ekonomik bir kesit elde edebilmek için yapı elemanlarının güçlendirilmesi gerekmektedir. Bu konuda uygulanan lokal güçlendirme yöntemlerinden birisi yapı elemanlarında kullanılan berkitme levhalarıdır. Berkitme levhaları yada literatürdeki diğer ismi ile rijitlik levhaları çelik kirişlerin güçlendirilmesinde de sıklıkla kullanılan bir yöntemdir. Berkitme levhaları, yapı elemanlarının mekanik özelliklerini iyileştirmek, tekil yük veya mesnet tepkisini aktarmak ve gövde levhasının rijitliğini artırmak gibi amaçlarla I veya U kesitli çelik kirişlerde flanşlar arasın dik yada enine pozisyonda yerleştirilmesi ile uygulanır. Bu tez projesi kapsamında yapılan deneysel çalışmalarda eğilme etkisi altındaki yapma I kesitli çelik kirişlerde enine berkitme levhalarının yerleşim aralığının ve levha formlarındaki değişikliğin davranışa etkisi incelenmiştir. Deneysel çalışma Erciyes Üniversitesi Deprem Araştırma Laboratuvarında yapılmıştır. Çalışma kapsamında farklı tasarımlarla testler yapılmış ve uygun parametreler belirlenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The design of steel construction elements that are already made up to today and that are still being made is implemented in accordance with the current regulations. However, it is necessary to reinforce the constructional elements in order to be able to carry the extreme cross-section effects at various points of the elements within the structure safely, to prevent undesired sudden deformation and to obtain a more economical section with improved mechanical properties. One of the local strengthening methods applied in this area is the stiffeners used in construction elements. Stiffeners or rigidity plates- as the other name in literature- is a frequently used method for strengthening steel girders. Stiffeners are applied for the purpose of improving the mechanical properties of constructional elements, transferring the single load or support response and increasing the rigidity of the web plate, by placing in vertical or transverse position to the element axis of the gap between the flanges at I or U section steel girders. In the experimental studies conducted within the scope of this thesis project, effects on behaviour of spacing of transverse stiffeners and changes in plate forms in I-section steel plate girders that are under the effect of bending, were investigated. Experimental study was carried out in Erciyes University earthquake research laboratory. Within the scope of the study, tests were carried out with different designs and appropriate parameters were tried to be determined.