Karasu ilçesi Oppiidae (Acari:Oribatida) türleri üzerine sistematik araştırmalar
Systematic investigations on the types of Oppiidae (Acari:Oribatida) in Karasu district
- Tez No: 549505
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞULE BARAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Acari, Oribatida, Oppiidae, Turkiye, Sakarya, Acari, Oribatida, Oppiidae, Turkey Sakarya
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 38
Özet
Sakarya ili Karasu ilçesin den 2013 yılı Şubat, Ağustos ayları arasında alınan toprak örneklerinden uygun yöntemler ile ayıklanan oribatid akarlar ışık ve elektron mikroskopları ile incelenmiştir. Oribatid akarların başlıca özellikleri toprak içindeki organik maddelerin mekanik olarak parçalamaları, sindirim fonksiyonları ile organik maddeleri kimyasal ve fiziksel değişime uğratmalarıdır. Tespit edilen türlerin; çeşitli kısımlarına ait taramalı elektron mikroskopu ile fotoğrafları çekilmiş, çeşitli ölçümler yapılmıştır. Yakın türler ile karşılaştırılması yapılmıştır. Yaptığımız çalışmalarda şimdiye değin Oppiidae familyasına ait iki tür tespit edilmiş olup bunlardan Lasiobelba (Antennoppia) quadriseta Türkiye'den ilk kez kaydedilmiştir. Bu çalışmada kaydedilen Rhinoppia cinsine ait tür Rhinoppia (R.) arilloi olup bothridial kostulanın bulunması ile bu cinse ait 36 türden sadece Rhinoppia (R.) parapectinata (Ryabinin, 1987), Rhinoppia (R.) artvinensis Toluk y Ayyildiz, 2008 ve Rhinoppia (R.) hygrophila (Mahunka, 1987) türlerine benzerlik göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Oribatid mites extracted using appropriate methods from the soil samples collected from Karasu, Sakarya in 2013, between the months of February and August, were examined with light and electron microscopes. Main features of oribatid mites include mechanically disintegrating organic substances in the soil and using their digestive functions in order to chemically and physically alter those substances. Various parts of the identified species were photographed using the electron microscope and measured. Then they were compared with close species. With these studies, two discoveries were made of the Oppiidae familia and of the two, Lasiobelba (Antennoppia) quadriseta were recorded for the first time in Turkey. The Rhinoppia species recorded in this Rhinoppia (R.) arilloi study, with the bothridial costula found, resemble only the species of Rhinoppia (R.) parapectinata (Ryabinin, 1987), Rhinoppia (R.) artvinensis (Toluk y Ayyıldız, 2008) and Rhinoppia (R.) hygrophila (Mahunka, 1987), among the 36 species of Rhinoppia.