Deneysel spinal kord yaralanmasında, Panitumumab'ın tek başına ve antioksidan moleküller ile kullanımının, oksidatif stres ve histopatolojik parametreler üzerindeki etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of panitumumab, an egfr antagonist alone and in combination with antioxidant molecules, on oxidative stress and histopathologic parameters observed after experimental traumatic spinal cord injury in rat
- Tez No: 549594
- Danışmanlar: PROF. ARİF TARKAN ÇALIŞANELLER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Travmatik Spinal Kord Hasarı, Panitumumab, Oksidatif Stres, Epidermal Büyüme Faktörü, EGFR, Traumatic spinal cord injury, Panitumumab, Oxidative stress, Epidermal growth factor, EGFR
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Deneysel travmatik spinal kord hasarı yapılan sıçanlarda bir EGFR antagonisti olan Panitumumab'ın tek başına ve antioksidan moleküller ile kombine kullanımının, spinal kord hasarı sonrası gözlenen oksidatif stres ve histopatolojik parametreler üzerine etkilerinin araştırılması Amaç: Sıçanlarda oluşturulan deneysel spinal kord hasarı sonrası uygulanan Panitumumab'ın, hasarın akut döneminde biyokimyasal markerlar (Total antioksidan aktivitesi ve Glutatyon Peroksidaz) ve histopatolojik parametreler üzerinden etkilerinin araştırılmasıdır. Gereç veYöntem: Bu çalışma, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi Deney Hayvanları Merkezi, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Haydarpaşa Numune Eğitim Araştırma Hastanesi Klinik Biyokimya ve Klinik Patoloji Laboratuvarlarında gerçekleştirilmiştir. Çalışma, 6 gruptan oluşmakta olup, kontrol grubunda 6 adet, diğer gruplarda 8 adet olmak üzere toplamda 46 adet Sprague-Dawley sıçan üzerinde çalışıldı. Kontrol grubuna cerrahi işlem uygulanmadı. Sham grubuna T9-10-11 laminektomi yapıldı ve serum fizyolojik uygulandı. Diğer dört gruba, T9-10-11 laminektomiyi takiben dura ortaya kondu ve Yaşargil Anevrizma Klibi ile dura ve omurilik kompresyonu yapılarak dura ve spinal kord hasarı oluşturuldu. Travma sonrası Panitumumab grubuna 6mg/kg Panitumumab, Panitumumab+ Alfa Lipoik Asit grubuna 6 mg/kg Panitumumab + 50mg/kg Alfa lipoik asit, Panitumumab + NAsetil Sistein grubuna 6 mg/kg Panitumumab + 100 mg/kg N-Asetil Sistein, Panitumumab + Alfa Lipoik Asit + N-Asetil Sistein grubuna 6 mg/kg Panitumumab + 50 mg/kg Alfa Lipoik Asit + 100 mg/kg N-Asetil Sistein intraperitoneal olarak uygulandı. Deneklerin 10.dakika, 24.saat ve 5.gün venöz kanları alındı ve santrifuje edildi. Serum örnekleri Elisa kitlerinde (GPX-1 ve TAS) çalışılarak biyokimyasal parametrelerin çalışıldı. Denekler, cerrahi işlem sonrası 120.saatte sakrifiye edilerek, spinal kord örneklemesi yapıldı ve patolojik inceleme için klinik patoloji laboratuvarına götürüldü. Bulgular: Biyokimyasal parametleri TAS ve GPX-1 üzerinden değerlendirdiğimizde, PAB, PAB+LA, PAB+NAC ve PAB+LA+NAC gruplarında 10.dakika, 24.saat ve 5.gün verilerinde anlamlı sonuçlar saptanmıştır. Histopatolojik olarak baktığımızda ise PAB+LA grubunda nekroz oranın anlamlı olarak daha düşük olduğu görülmüştür. Sonuç: Bu çalışmadaki veriler eşliğinde travmatik spinal kord travması tedavisinde bir EGFR antagonisti olan Panitumumab'ın tek başına kullanımın etkili olabileceği, ancak nöroprotektif ve antioksidan etkinliği olan LA ve NAC ile kombine kullanılması durumunda biyokimyasal parametreler ve histopatolojik değerler açısından bakıldığında bu etkinliğinin daha da artığı deneysel olarak gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Investigation of the effects of Panitumumab, an EGFR antagonist alone and in combination with antioxidant molecules, on oxidative stress and histopathologic parameters observed after experimental traumatic spinal cord injury in rat Aim: Spinal cord injury is a major health problem due to the disability it causes. The aim of this study was to investigate the effects of panitumumab applied after experimental spinal cord injury in rats on biochemical markers (Total antioxidant activity and Glutathione peroxidase) and histopathological parameters in the acute period of injury. Material and Metod: This study was performed at Sağlık Bilimleri University Medical Faculty Experimental Animal Center, Clinical Biochemistry and Clinical Pathology Laboratories of Haydarpaşa Numune Training and Research Hospital, Istanbul, Turkey. 46 Sprague-Dawley rats were seperated in 6 random groups. Control group was 6 rats and the other five groups were 8 rats in each group. Surgery was not performed in the control group. Sham group underwent only laminectomy and saline was applied. In the other four groups, dura and spinal cord compression was performed with the Yaşargil Aneurysm Clip after T9-10-11 laminectomy and dura and spinal cord injury was created. 6 mg/kg Panitumumab was administered by intraperitoneal to Panitumumab group, 6 mg / kg Panitumumab + 50 mg / kg Alpha Lipoic Asid was administered by intraperitoneal to Panitumumab + Alpha Lipoic Asid group, 6 mg / kg Panitumumab + 100 mg / kg N-acetyl Cysteine was administered by intraperitoneal to Panitumumab + N-acetyl Cysteine group, 6 mg / kg Panitumumab + 50 mg / kg Alpha Lipoic Acid + 100 mg / kg N-Acetyl Cysteine was administered by intraperitoneal to Panitumumab + Alpha Lipoic Asid + N-Acetyl Cysteine group.Venous blood was collected at 10th min, 24th hours and 5th days and centrifuged. Serum samples were studied in Elisa kits (GPX-1 and TAS) and biochemical parameters were studied. The subjects were sacrificed at 120 hours postoperatively, and the spinal cord was sampled and taken to the clinical pathology laboratory for pathological examination. Results: When we evaluated biochemical parameters TAS and GPX-1, PAB, PAB + LA, PAB + NAC and PAB + LA + NAC groups showed significant results at 10th, 24th and 5th day. Histopathologically, the rate of necrosis was significantly lower in the PAB + LA group. Conclusion: In this study, it was shown that Panitumumab, an EGFR antagonist,may be effective in the treatment of traumatic spinal cord trauma. However, Panitumumumab has been shown to be more effective in terms of biochemical parameters and histopathological values when combined with neuroprotective and antioxidant activity LA and NAC.