Deneysel spinal kord yaralanmasında arka kök ganglion hücrelerinde kalsiyum sinyali ve oksidatif stres değerleri üzerinde Nimodipin'in etkisi
Effect of Nimodipine on calsium signal and oxidative stress values in dorsal root ganglion cells in experimental spinal cord injuries
  1. Tez No: 307582
  2. Yazar: MUHAMMED BORCAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZGÜR İSMAİLOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Nimodipin, Kalsiyum, AKG (Arka kök ganglion), oksidatif stres, Nimodipine, Calcium, DRG (Dorsal root ganglion), oxidative stress
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroşirürji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
AmaçÇalışmamızda, Ca+2 kanal blokeri olan olan Nimodipin`in spinal kord yaralanması sonrası AKG (Arka kök ganglion) hücrelerinde Ca+2 sinyali ve oksidatif stres üzerine olan etkileri araştırılmıştır.Materyal ve MetodDeneyimizde kilogramları 170-346 gram olan 48 adet Wistar Albino cinsi erkek sıçan kullanıldı. 5 gruba ayrılarak olup kontrol grubu hariç tüm gruplara Eter anestezi altında laminektomi (Th8- Th 12) yapıldı. 1.grup: Kontrol grubu olarak kullanıldı. 2.grup: Sham kontrol grubu olarak kullanıldı. Laminektomi sonrası 3 gün sonra AKG (Arka kök ganglion) hücreleri alındı. 3.grup: Laminektomi sonrası travma oluşturularak 3 gün sonra AKG alındı. 4.grup: Laminektomi sonrası travma oluşturularak travmadan sonra başlamak üzere Nimodipin iv verilerek sonra AKG alındı. 5.grup: Laminektomi sonrası travma oluşturularak travmadan sonra başlamak üzere Nimodipin iv verildi ve gavajla Nimodipin verildi sonra AKG hücreleri alındı.BulgularCa sinyali açısından değerlendirdiğimizde kontrol grubu ile diğer gruplar arasında p değeri 0.05'ten küçük olduğu için istatistiksel anlamlılık saptandı. Sham kontrol grubu ile diğer gruplar arasında p değeri 0.05'ten küçük olduğu için istatistiksel anlamlılık saptandı. 3.grup (Laminektomi ve spinal travma uygulanan ratlarla) 4.grup arasında p değeri 0.094 saptanması üzerine istatstiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı. 3.grup ile 5.grup arasında p değeri 0.024 saptanması üzerine istatstiksel olarak anlamlı farklılık saptandı. 4.grup ile 5. grup arasında p=0.161 gelmesi üzerine istatstiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı.Oksidatif stres değerlerinde de Lipid peroksidasyon, GSH, GSH-Px değerleri bakımından p değeri 0.05'den büyük olduğu için gruplar arası anlamlı farklılık gözlenilmedi.SonuçSonuç olarak çalışmamız, travmatik omurilik hasarı sonrası AKG hücrelerinde Nimodipin'in Ca+2 sinyalini azalttığı gözlendi. Ancak oksidatif stres değerleri üzerinde anlamlı değerler bulunamadı.
Özet (Çeviri)
PurposeIn our study, the effects of nimodipine which is a Ca+2 channel blocker over Ca+2 signal and oxidative stress in DRG (Dorsal root ganglion) cells after spinal cord injury are examined.Material and MethodIn our experiment, 48 Wistar Albino type male rats are used which are between 170 and 346 grams in weight. They are divided in 5 groups and laminectomy (Th8-Th12) under ether anesthesia is applied to all the groups except the control group. First group is used as the control group. Sekond group is used as the Sham control group. The DRG cells are taken 3 days after the laminectomy. Third group: Trauma is developed after laminectomy and DRG is taken after 3 days. Fourth group: Trauma is developed after laminectomy and as of the trauma, Nimodipine is started to be applied intravenously and DRG is taken. Fifth group: Trauma is developed after laminectomy and as of the trauma, Nimodipine is started to be applied intravenously and Nimodipine is given by gavage and then the DRG cells are taken.FindingsWhen we evaluated in terms of the Ca signal, a statistical significance is determined between the control group and the other groups the p value is less than 0,05. Statistical significance is determined between the Sham control group and the other groups the p value is less than 0,05.No statistical significance is determined between the third group (rats to which laminectomy and spinal trauma are applied) and the fourth group the p value is found as 0,094. Statistical significance is determined between the third group and the fifth group because the p value is found as 0,024. No statistical significance is determined between the fourth group and the fifth group because the p value is found as 0,161.About the oxidative stress values, no significant difference is observed between the groups because the p value is more than 0,05 in terms of the lipid peroxidation, GSH, GSH-Px values.ConclusionAs a result, it is observed that Nimodipine has decreased Ca+2 signal in DRG cells after a traumatic spinal cord injury. However no significant values are found upon the oxidative stress values.