İzole kurbağa üst özafagus dairevi kas şeritlerinde süperoksit anyon radikallerinin etkisi
Effects of superoxide anion generators on the isolated frog oesophagus
  1. Tez No: 54968
  2. Yazar: EDA KUMCU (KARABAL)
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NURAN ÖĞÜLENER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Özofagus, potasyum, nitrik oksid (NO), süperoksid anyon jeneratörleri, nonselektif ATP-az inhibitörü, Oesophagus, potassium, nitric oxide (NO), superoxide anion generators, non-selective ATP-ase inhibitor. VII
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Öz Bu çalışma, izole kurbağa üst özofagus segmentlerinde karbakol varlığında KC1 ile oluşan gevşemelerin mekanizmasım aydınlatmaya yönelik ilave bulgular elde etmek amacı ile yapılmıştır. Anabilim dalımızda daha önce sözkonusu doku ile yapılan bir araştırmada potasyum gevşemelerinin büyük oranda nitrik oksid salıverilmesine bağımlı olduğu saptanmıştır(18). Potasyum iyonu ile oluşan gevşemelerde nitrik oksidin rolünün geliştirilmesi amacıyla ilave yeni deneyler planlandı ve belirtilen doğrultuda süperoksid anyon oluşturucu maddeler kullanıldı. Bu maddelerden hidrokinon ve pirogallol kullanılan tüm konsantrasyonlarda etkisiz bulundu. Demir fumarat ve demir sülfat ise yüksek konsantrasyonda KC1 ile oluşan gevşeme cevaplan üzerinde anlamlı inhibitor etki gösterdi. Diğer yandan hemoglobin ve hidroksokobalaminin uygulandığı deneylerde, iki maddenin de kullanılan konsantrasyonları anlamlı inhibitor etkiler hasıl etti. Aym dokuda KC1 ile meydana gelen gevşemeler üzerinde Na+-K+ ATP-az'ın etkisini araştırmak üzere ise nonspesifik ATP-az inhibitörü olan sodyum metavanadat da kullanıldı ve ilacın gevşeme cevapları üzerinde anlamlı inhibitor etki oluşturduğu gözlendi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Effects of Superoxide Anion Radicals on the Isolated Frog Oesophagus. The present study was aimed to get additional findings about the mechanism of K+- induced relaxations on frog oesophageal segments precontracted with carbachol. An investigation which was undertaken with the same tissue in our department previously showed that potassium- induced relaxations essetially depended on NO release (18). The new experiments were planned in order to develop the role of nitric oxide on K+- induced relaxations. Therefore we used some superoxide anion generators. Among these agents hydroquinone and pyrogallol were founded uneffectively at all the concentrations investigated. On the other hand hemoglobin and hydroxocobalamin significantly inhibited the K+-induced relaxations. A non-spesific ATP-ase inhibitor sodium metavanadate was also used in order to determine the effects of Na+-K+ ATP-ase on the relaxations induced by KC1 in the same tissue.