İzole fare özofagus longitudinal segmentinin elektriksel uyarıya verdiği kontraktil cevapların bazı özellikleri
  1. Tez No: 54967
  2. Yazar: KANSU BÜYÜKAFŞAR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ATİLLA DİKMEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: İzole fare özofagusu, çizgili kas, elektriksel saha stimülasyonu, bombezin, Isolated mouse oesophagus, striated muscle, electrical field stimulation, bombesin. VI
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Öz İZOLE FARE ÖZOFAGUS LONGITUDINAL SEGMENTİNİN ELEKTRİKSEL UYARIYA VERDİ?İ KONTRAKTİL CEVAPLARIN BAZI ÖZELLİKLERİ İzole fare özofagus longitudinal segmentinin elektriksel saha stimülasyonuna (ESS) verdiği cevapların tabiyatı değişik farmakolojik ajanlar kullanılmak suretiyle araştırıldı. Alt ve üst özofagus sfinkterlerini içermeyecek tarzda hazırlanan preparat longitudinal olarak 0.35 g tansiyon altında Krebs solüsyonu içeren sıcaklığı 25 °C'de sabit tutulan ve %95 02 + %5 C02 ile devamlı gazlandırılan bir izole organ banyosuna asıldı. Preparat boyundaki değişiklikler izotonik bir levye (8-10 büyütme) aracılığı ile isli kağıda yazdırıldı. Doku ESS'nin düşük frekanslarına (0.1 ve 1 Hz) fazik; daha yüksek frekanslarda (3,5 ve 10 Hz) tonik aktivitenin hakim olduğu cevaplar verdi. Bu cevaplar, tetrodotoksin (10“7 M) ile ortadan kalktı. Fakat, skopolamin (10”6-10~5 M), indometazin (5xl0“s- 10”5 M), w-konotoksin (3.3X10-7 -6.6xlÛ“7 M), spantid (10”5-2xl0-5 M) ve karibdotoksin (2.33xl0“7 -7xl0”7 M) 'den etkilenmedi. Diğer yandan fizostigmin (5xl0-8 - 10“7 M) cevaplarda belirgin artışa neden oldu. [D-Arg1, D-Phe5, D-Trp7,9, Leu11] P maddesinin (3.8xl0”5 M) cevaplarda anlamlı inhibisyona yol açtığı saptandı. Özellikle tonik cevaplarda (3 ve 5 Hz) a-kimotripsine bağlı belirgin azalma gözlendi, d- Tübokürarin (10“6-10”s M) tüm cevaplarda, metoksiverapamil (5x 10“6- 5xl0”5 M) ise sadece tonik cevaplarda inhibisyona yol açtı. TEA (10“ 5-5xl0-4 M), 4-AP (10-5-5xl0'4 M), ve ayrıca 10”4 M glibenklamid cevaplarda belirgin artışa neden oldu. Forskolin (8xl0~6) sadece 0. 1 Hz'ye verilen cevapları anlamlı olarak artırdı. Histolojik incelemelerde Tunica muscularis externa' nın kesintisiz bir şekilde çizgili kastan ibaret olduğu saptandı. Bulgular, izole fare özofagusunun ESS 'ye verdiği cevaptan büyük ölçüde çizgili kasın sorumlu olabileceğini ve kontraktil aktivite gelişmesine kolinerjik mekanizma yanında hiç değilse kısmen peptiderjik bir mekanizmanın katkıda bulunabileceğini telkin etmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SOME CHARACTERISTICS OF CONTRACTILE RESPONSES OF THE ISOLATED MOUSE OESOPHAGUS TO ELECTRICAL FIELD STIMULATION The characteristics of responses of the isolated mouse oesophagus longitudinal segment to electrical field stimulation (EFS) was Investigated by using various pharmacological agents. The preparation was suspended under a load of 0.35 g in an organ bath filled with Krebs solution, maintained at 25 °C and continuously bubbled with 95% 02+5% C02. Changes in length of the preparation was recorded on a smoked drum via an isotonic lever (8-10 magnification). Predominant characteristics of responses to stimuli at lower (0.1 and 1 Hz) and higher (3,5 and 10 Hz) frequencies were respectively phasic and tonic contractions. These responses were abolished by TTX (10“7 M). But they were not affected by scopolamine (10_6-10*5 M), indomethacin (5xl0_6-10-5 M), w-conotoxin (3.3x 10-7 - 6.6xlQ”7 M), spantid (10“s-2xl0”s M) and charybdotoxin (2.33xl0“7 - 7.7xl0”7 M) had no effects. On the other hand physostigmine (5xl0“8 - 10”7 M) enhanced contractions markedly. [D-Arg1, D-Phe5, D-Trp7*9, Leu11] -Substance P (3.8xl0“s M) caused a significant reduction. A marked decrease due to a-chymotrypsin (2-10 U/mL) was observed especially in tonic responses. D-tubocurarine (10”6-10“s M) reduced both phasic and tonic responses, while methoxyverapamile (5xl0”6- 5xl0“5 M) inhibited only tonic responses. TEA (10”5-5xl0“4), 4-AP (being more potent, 10”5-5xl0“4 M) and glibenklamide (10”4M) enhanced the contractile activity. Forskoline (8xl0"6 M) increased the response to stimulus at 0.1 Hz significantly. Histological examination has revealed that Tunica muscularis consists of striated muscle throughout the preparation. These findings suggest that in the mouse longitudinal segment, striated muscle may primarily be responsible for contraction induced by EFS, and besides a cholinergic mechanism, at least in part a peptidergic mechanism may contribute to the response.