Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Sosyal Hizmet Merkezlerinde çalışan meslek elemanlarının iş doyumlarının analizi / İzmir örneği
The analysis of job satisfaction of professional staff working in the social service centers of The Ministry of Family, Labor and Social Services / The example of Izmir
  1. Tez No: 549723
  2. Yazar: MEDENİ KARAKUŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZÜLFİKAR ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal hizmet merkezleri, iş doyumu, sosyal hizmet, çalışma koşulları, ücret, iş yoğunluğu, Social Service Centers, job satisfaction, social service, work conditions, wage and workload
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışmada; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü'ne bağlı sosyal hizmet merkezi (SHM) müdürlüklerinde çalışan meslek elemanlarının ( sosyal çalışmacı, psikolog, sosyolog, psikolojik danışmanlık ve rehberlik, çocuk gelişimci, hemşire ve öğretmen) iş doyumlarının analiz edilmesi amaçlanmaktadır. Meslek elemanlarının aldıkları ücret, iş yoğunluğu, iş yerindeki kurallar, kariyer planları, takdir edilme durumlarının iş doyumları üzerindeki etkileri ortaya konmaya çalışılmıştır. Söz konusu çalışma, sosyal hizmet merkezlerinde çalışan meslek elemanları hakkında yapılan sayılı araştırmalardan olması açısından önem taşımaktadır. Bu nedenle söz konusu araştırmanın daha sonra bu alanda yapılacak araştırmalara rehberlik/kaynaklık edeceği düşünülmektedir. Meslek elemanlarının; çalışma koşulları, aldıkları ücret, iş yoğunlukları, terfi imkanları, yöneticileri tarafından takdir edilip edilmedikleri iş doyum düzeyleri ilişkisi ortaya konmaya çalışılmıştır. Veriler kişisel bilgi formu, JSS İş Doyum Ölçeği kullanılarak, bireysel görüşme yöntemiyle araştırmacı tarafından toplanmıştır. Araştırmadan elde edilen nicel veriler SPSS ile analiz edilmiştir. Hipotezler ışığında yapılan analizler sonucunda; meslek elemanlarının iş doyumlarının düşük olduğu tespit edilmiştir. Bu nedenle meslek elemanlarının; özlük hakları ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi, iş yoğunluklarının azaltılmasının iş doyumlarını olumlu yönde etkileyeceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Present study aims to analyze job satisfaction of the professional employees (social workers, psychologist, sociologists, psychological counselors and child development specialists) who work at Social Service Centers (SSC) under the Ministry of Family, Labor and Social Services' Provincial Directorate of İzmir. The main objective here is to examine the effects of wages, workload and rules in workplace, career plans, and appreciation status on job satisfaction of the professional employees. The importance of the study is that it is one of a few research aiming on professional employees in Social Service Centers (SSC). Thus, it is considered that the study may guide future research on the subject. The study tries to reveal the relations between work conditions, wages, workload, promotion opportunities, admiration by managers and job satisfaction. The data are gathered by the researcher via personal interviews using personal information forms and JSS job satisfaction scale. Quantitative data are later analyzed with SPSS. In the light of hypotheses, analyses showed lower degree of job satisfaction among the professional employees. It's concluded that by uplifting the rights of employees, improving workplace conditions, and reducing workload will affect positively the degree of job satisfaction.