Böbrek transplantasyonu yapılan alıcıların danışmanlık gereksinimlerinin belirlenmesi
Determination of counseling needs of kidney transplantrecipients
- Tez No: 549729
- Danışmanlar: PROF. DR. NEDİME KÖŞGEROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Danışmanlık gereksinimi, böbrek transplantasyonu alıcısı, nitel araştırma, hemşirelik, Counselling, kidney transplant recipient, qualitative research, nursing
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Araştırmamız böbrek transplantasyonu yapılan alıcıların danışmanlık gereksinimlerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Bu çalışma tanımlayıcı nitel bir araştırmadır. Çalışma Aralık 2018-Nisan 2019 tarihlerinde arasında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Böbrek Nakil Ünitesinde yürütülmüştür. Veriler böbrek transplantasyonu olan 10 alıcı ile derinlemesine görüşme yöntemiyle toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde içerik analizi yöntemi ve tümevarımcı yaklaşım kullanılmıştır. Bulgular: Alıcıların danışmanlık gereksinimleri 'transplantasyon öncesi döneme ilişkin danışmanlık gereksinimleri' ve 'transplantasyon sonrası döneme ilişkin danışmanlık gereksinimleri' olmak üzere iki ana temadan ve tanımlanan dokuz alt temadan oluşmaktadır. Birinci ana temanın üç alt teması (ameliyat süreci, postoperatif dönem, verici riskleri); ikinci ana temanın ise altı alt teması (immünsupresif ilaçlar, komplikasyonlar, cinsellik ve kontrasepsiyon, çocuk sahibi olma ve aile kurma, ekonomik durum, sosyal destekler) bulunmaktadır. Sonuç: Canlıdan böbrek transplantasyonu olan alıcıların transplantasyondan önce ve sonrasında bilgilerinin yetersiz olduğu ve danışmanlık gereksinimlerinin olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of the study was to describe the counselling needs of kidney transplant recipients. Method: A descriptive qualitative research design was used. The study was conducted between December 2018 and April 2019 in Eskişehir Osmangazi University Health Application and Research Hospital Kidney Transplant Unit. In-depth interviews were performed with ten participants who had experiences of kidney transplantation. Data were analyzed with inductive content analysis. Results: The kidney transplant recipients' counselling needs were categorized into two main themes: ''pre- transplantation period counselling needs'' and ''post- transplant period counselling needs''. Subthemes were also identified and described. The first main theme had three subthemes (operative process, postoperative period, donor risks) and the second main theme had six subthemes (immunosuppressive drugs, complications, sexuality and contraception, having children and family building, economic status, socialsupport). Conclusions: The results indicate that the kidney transplant recipients' currently have insufficient knowledge about transplantation periods and they need counselling.