Hümik asidin insan serviks kanseri üzerine antikanserojenik etkisinin araştırılması
The cytotoxic effects of humic acid on human cervical cancer
  1. Tez No: 549750
  2. Yazar: AYŞE DEMİR AKTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM BİNGÖL ÖZAKPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Antikanserojen, hümik asit, yüksek basınçlı sıvı kromotografisi, serviks kanseri, MTT, Anticancer activity, apoptosis, cervical cancer, cytotoxicity, humic acid
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eczacılık Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Amaç: Hümik asit (HA) çoğunlukla topraktan elde edilen ve tarım, tıp, kozmetik gibi yaygın kullanım alanları olan bir maddedir. Yüzyıllar boyu tedavi amaçlı kullanıldığı bilinmektedir. Bu çalışmanın amacı topraktan HA izolasyonu ile HA'nın insan serviks kanseri üzerine olan antikanserojenik ve apoptotik aktivitelerini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Antalya ilinden alınan toprak örneğinden HA izolasyonu için CDFA yöntemi kullanıldı. İzole HA'nın karakterizasyonu spektrofotometrik ve kromatografik yöntemlerle yapıldı. Toprak örneğinden izole edilen HA'nın HeLa hücreleri üzerindeki antikanserojenik etkisi ile non-kanserojen embriyonik fare fibroblast hücreleri üzerindeki sitotoksik etkisi MTT yöntemi ve gerçek zamanlı hücre ölçer cihazı kullanılarak yapıldı. Ayrıca, HeLa hücreleri üzerindeki antikanserojenik etki mekanizmasını belirlemek için kaspaz enzim aktivasyonlarıyla mitokondri membran potansiyelinin ölçüm işlemleri de gerçekleştirildi. Bulgular ve Sonuç: Yapılan analizler sonucunda, CDFA yöntemi ile izole edilen HA'nın karakterizasyonunda kromatografik yöntemin daha uygun olduğu tespit edildi. İzole HA'nın HeLa hücreleri üzerinde antikanserojenik etkisi olduğu, normal hücreler üzerinde ise sitotoksik etkisi olmadığı belirlendi. HA'nın antikanserojenik etkisini kaspaz enzim aktivasyonunu arttırarak ve mitokondri membran potansiyelini azaltarak meydana getirdiği ortaya konuldu. Çalışmadan elde edilen bulgular ışığında, HA'nın serviks kanseri için potansiyel bir terapötik olabileceğini düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Aim: Humic acid (HA) is a substance which is mostly obtained from soil and has widespread usage areas such as agriculture, medicine and cosmetics. It is known that it has been used for therapeutic purposes for centuries. The aim of this study was to evaluate the anticarcinogenic and apoptotic activities of HA isolated from soil on human cervical cancer cells. Material and Methods: CDFA method was used for the isolation of soil taken from Antalya, Turkey province. Characterization of isolated HA was performed by spectrophotometric and chromatographic methods. The cytotoxic effect of HA isolated from the soil sample on non-carcinogenic embryonic mouse fibroblast (NIH-3T3) cells with the anticancerogenic effect on HeLa cells was performed using MTT method and real time cell analysis device. In addition, to determine the anticarcinogenic mechanism of action on HeLa cells, it was measured mitochondrial membrane potential and caspase enzyme activations. Findings and Results: As a result of the analyzes, it was determined that chromatographic method was more suitable for characterization of HA isolated by CDFA method. It was determined that isolated HA had an anticancerogenic effect on HeLa cells and no cytotoxic effect on normal cells. The anticarcinogenic effect of HA was revealed by increasing caspase enzyme activation and decreasing the mitochondrial membrane potential. Findings from the study suggest that HA may be a potential therapeutic agent for cervical cancer.