Zanla ilgili hadislerin değerlendirilmesi
An assessment of the hadiths about assumption
- Tez No: 549795
- Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT YEŞİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Zan, Haber-i Vahid, Whisful Thinking, Haber-i Vahid
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Düşünce, kişinin hareketlerini yönlendiren en önemli kaynaktır. Kanaatlerimiz, bireysel ve sosyal ilişkilerimizin yanında kulluğumuzu da etkiler. Bu sebeple çalışmamızda zan kavramını hadisler açısından inceledik. Ayrıca zannın durumunu tahlil ederek düşüncelerimizi nasıl şekillendirmemiz gerektiğini hadislerle incelemeye çalıştık. Araştırmamız, belirlenmiş olan hadis kitaplarıyla sınırlı tutulmuştur. Çalışmanın girişinde kullanılacak kaynaklar belirlendikten sonra birinci bölümde zan kavramının anlam farklılıklarını göstermeye ve Temel İslamî İlimler'de zannî bilgi ve değeri hakkında bilgi vermeye çalıştık. İkinci bölümde, zan kavramının geçtiği hadisleri tasnif ettik. Sonuç olarak birçok kötü davranışlara sevk eden ve günaha sürükleyen bir düşünce olduğu görülmektedir. Bu sebeple su-i zandan sakınma ve sakındırma emirleri bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Thougt is the most important source which directs the person. Our beliefs affect not only our oersonal and social relations but also our servitue to the God. For this reason, the purpose of our work is to determine the position of whisful thinking according to our religion with regards to hadiths. Also we try to analyze how to develop our opinions within the context of hadiths by examining whisful thinking. We kept our search limited by selected hadith books. After determining the sources that we will use in the entry of our work, we try to introduce the meaning differences of concept of whisful thinking and to give information about whisful thinking and its value in Fundamental Islamic Sciences. In the second part, we classified the hadiths based on the concept of whisful thinking. As a result it is decided that whisful thinking causes several misbehaviors and the sin. For that reason, there are several commands to keep away from bad whisful thinking.