Hentbol ve badminton müsabakalarına katılan sporcuların beslenme profillerinin karşılaştırılması
Comparison of the nutrition profiles of sports participated in the handball and badminton competences
  1. Tez No: 549812
  2. Yazar: ADEM DOĞAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM ÜMRAN AKDAĞCIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Spor, Nutrition and Dietetics, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Beslenme, Besin Öğesi Eğitimi, Beslenme Eğitimi, Nutrition, Nutrient Adequacy, Nutrition Education
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Çalışma, Hentbol ve Badminton müsabakalarına katılan sporcuların beslenme profillerini karşılaştırmak amacıyla yapılmıştır. Araştırma 10-16 yaş grubu Hentbol ve Badminton branşlarında spor yapan, 62'si Hentbol, 66'si Badminton olmak üzere toplam 128 sporcu üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırma tüm sporcular gönüllü katılım sağlamıştır. Araştırma saha araştırma modeline göre yürütülmüştür. Araştırma amacına yönelik olarak sporcular için, kişisel bilgi formu ve beslenme izleme formu geliştirilmiştir. Bu formlar sporculara doldurtulmuştur. Sporculara 26 sorudan oluşan anket içeriğinde kendisinin, ailesinin, antrenörünün beslenme bilgi düzeylerini ölçmeye ve sporcuların besin desteği vitamin ve enerji içeceği kullanma alışkanlıklarını değerlendirmeye yönelik anket soruları verilmiştir. Veriler SPSS (Statistical Package for Social Sciences) 22.0 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Grupların karşılaştırılmasında Ki-Kare testi uygulanmıştır. Yemeklerinizi kim hazırlıyor sorusuna verilen yanıtların spor branşları arasında anlamlı düzeyde farklı olmadığı belirlenmiştir (Ki-Kare = 3,153; p > 0,05). Hentbol oyuncuları % 93,5 gibi yüksek bir oranda ailelerinin beslenmeleri konusunda kendilerini takip ettikleri bildirirken badminton oyuncularında da benzer bir oranın olduğu (% 92,49) görülmektedir. İkili karşılaştırma sonuçlarına göre her iki branş arasında anlamlı farklılık tespit edilmemiştir (Ki-Kare = 0,062; p > 0,05). Ailelerinin sporcu beslenmesi konusundaki bilgi düzeylerine yanıtlar branşlar arasında istatiksel olarak anlamlı düzeyde farklılık göstermektedir (Ki-Kare = 4,763; p < 0,05). Badmintoncularla kıyaslandığında hentbol oyuncuları ailelerinin spor beslenmesi konusunda daha bilgili olduklarını düşünmektedirler. Araştırma bulgularına göre hentbol ve badminton sporcuların genel olarak sporcu beslenmesi hakkında gerekli bilgiye sahip olduklarını, aileleri ve antrenörlerinin de bilgisi olduğunu düşünmektedirler. Ancak müsabaka ve antrenman öncesi/sonrası besin alımı ve sıvı alımı konusunda verdikleri yanıtların sporcu beslenmesi ile ilgili yeterli bilgi donanımına sahip olmadığı, antreörler ile sporcular arasında doğru beslenme alışkanlıklarının geliştirilmesine yönelik bir bağın olmadığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
This work was conducted to compare the nutrition profiles of athletes in the 10-16 aged handball and badminton players. In this research, 62 handball players and 66 badminton players were volunteered to participate. Total subjects numbers was 128. The research is executed in the form of field research. In accordance with the aim of research, a demographic information form and nutrition knowledge form were developed for athletes. In the questionnaire, 26 questions were given to athletes to detect nutrition information level of the athletes, their families and their trainers, and to evaluate the drinking habits of supplements, vitamins and energy drinks. Data were analyzed by using SPSS 22.0 statistical package program. Chi-square test were used to compare the groups according to independent variables. There was no significant different in the answers of the question“who prepare your meals”between sport branches (Chi-square = 3.153; p > 0.05). Handball players declared that their family inspected their nitration habits with rate of 93.5% while badminton players gave a rate of 92.49%. There was no significant different between sport branches (Chi-square = 0.062; p > 0.05). The answers of the question about knowledge level of their family on athletes' nutrition did not differ between sport branches (Chi-square = 4.763; p < 0.05). The families of the handball players had more knowledge on athletes' nitration than the families of the badminton players. As a results; in generally, handball and badminton players declared that they, their families and their coaches had enough information on athletes' nutrition but their answers about ingesting food and fluid before and after competitions and practices show that their knowledge on the athletes' nutrition is inadequate.