Farklı ekim zamanlarının kinoa (Chenopodium quinoa Willd.) verimi ile bazı tarımsal özelliklerine etkisi
Effect of different sowing dates on the grain yield and some agronomical characteristics of quinoa (Chenopodium quinoa Willd.)
  1. Tez No: 549831
  2. Yazar: MUSTAFA NAJDAHT ALI ALI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NECDET AKGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kinoa, kuru koşullar, tohum verimi, Quinoa, rainfed conditions, seed yield
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
Bu çalışma kuru koşullarda yetiştirilen French Vanilla kinoa (Chenopodium quinoa Willd.) çeşidinin 6 farklı ekim (1 Mart, 15 Mart, 30 Mart, 15 Nisan, 30 Nisan Ve 15 Mayıs) tarihinde; yetişme süresi, bitki boyu, ana salkım uzunluğu, ana salkım ağırlığı, ana salkımda tohum ağırlığı, ana sap kalınlığı, bitkide dal sayısı, bitkide salkım sayısı, m2'de bitki sayısı, tohum verimi, hasat indeksi, bin tohum ağırlığı, tohumda protein oranı ve çimlenme oranının belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Araştırma, 2017 yılında Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi deneme sahasında ''Tesadüf Blokları Deneme Desenine'' göre üç tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Araştırma sonucunda 1. ve 2. ekim tarihi bitkilerinde don zararından dolayı gözlem ve ölçüm yapılmamıştır. Araştırmanın sonucunda, incelenen özelliklerden yetişme süresi, bitki boyu, ana salkım uzunluğu, ana salkım ağırlığı, ana salkımda tohum ağırlığı, ana sap kalınlığı, bitkide dal sayısı, bitkide salkım sayısı, parsel tohum verimi ve hasat indeksi özelliklerine ait en yüksek değerler 3. tarihte elde edilmiştir. Ekim tarihi ilerledikçe kinoa çeşidinin bu özalliklerinde önemli derecede azalmalar saptanmıştır. Konya kuru şartlarında incelemeye alınan French Vanilla kinoa çeşidinin en uygun ekim zamanının Mart ayı sonu-Nisan ayı ilk yarısı olduğu; Mart ayı, Nisan ayı sonu-Mayıs ayı ilk yarısında yapılan ekimlerden ise olumsuz etkilendiği sunucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine growth duration, plant height, main receme length, main receme weight, main receme seeds weight, main stem thickness, branch number per plant, raceme number per plant, plant number per m2, seed yield, harvest index, 1000 seeds weight, seed protein and germination ratios of quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) variety French Vanilla cultivated under Konya province rainfed conditions in the six different sowing dates (1 March, 15 March, 30 March, 15 April, 30 April and 15 May). The research was conducted in a completely randomized block design with three replications in the field of Selcuk University in the 2017. After sowing applications because of hoar-frost damage of plants in the first and second sowing date's plots, observations and measurings did not be done. İn the plots of the third and other sowing dates, showing normal growth, the highest values of growth duration, plant height, main receme length, main receme weight, main receme seeds weight, main stem thickness, branch number per plant, raceme number per plant, seed yield per plot and harvest index in the third sowing date were obtained. After this date the significant decreases in these characteristics were noted. According to the results, the best suitable sowing date for quinoa variety Franch Vanilla in Konya province rainfed conditions is late March-April first half, but the late April-May first half sowing times negatively affect plant growth.