Çalışan kadınların annelik tecrübeleri üzerine sosyolojik bir çalışma
A study of sociology on the motherhood experience of working women
  1. Tez No: 549872
  2. Yazar: GÜLLÜ TONAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ALİ AYDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsiyet, Rol, Çalışan Kadın, Annelik, Medeni Durum, Doğum İzni, Gender, Role, Working Woman, Maternity, Marital Status, Maternity Leave
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu araştırmanın genel amacı, çalışan annenin mevcut durumunu betimlemek ve karşılaşılan sorunları ortaya çıkarmaktır. Çalışmada öncelikle cinsiyet rolü ve cinsiyet rolünün toplumsal hayata yansıması ele alınmaktadır. Öte yandan burada önem teşkil eden bir başka konu olan kadının tarihsel süreç içerisindeki yeri hem Batı'daki hem de Türk ailesindeki konumu itibariyle ele alınmıştır. Bu noktada İslamiyet'ten önce, İslam döneminde ve modern dönemde kadının konumu ele alınmıştır. Çalışmada kadın ve onun çalışma hayatına değinilmiş olup, ayrıca Türkiye'de ve Dünya'da çalışan kadın ve çalışan annelere uygulanan yasal uygulamalara yer verilmiştir. Kavramsal ve kuramsal tartışmanın akabinde gelen bölüm ise uygulama bölümünü teşkil etmiş ve burada tez çalışmasının konusu olan çalışan annelerin görüşlerine yer verilmiştir. Sonuç kısmında hükümetin çalışan annelere tanıdığı haklar ile çalışan annelerin görüşlerinin yorumlanması yer almaktadır. Bu tez sadece çalışan anneler üzerine yapılmış olup, çalışmayan ve ev hanımı olan anneler ile onların kocalarını yani babaları dışarıda tutarak sınırlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The general purpose of this study is to describe the current situation of the working mother and to reveal the problems encountered. In this study, the role of gender and the reflection of role of gender in social life are discussed. On the other hand, the place of women in the historical process, which is another important issue, has been handled in terms of its position in both the West and the Turkish family. At this point, the position of women before the Islam, in the Islamic period and in the modern period is discussed. Women and her working life is mentioned in the study. In addition, legal practices applied to women and working mothers working in Turkey and in the world are included. The following section of the conceptual and theoretical discussion is the application section. Here, the opinions of the working mothers, which are the subject of the thesis study, are included. In the conclusion, the government recognizes the rights of working mothers and the interpretation of the views of working mothers are included. This thesis was made on working mothers only. Mothers who are not working and housewives, and their husbands, namely the fathers have not been included.