Android akıllı telefon ve tabletlerde kullanıcı aktivitelerini izleme
User activity monitoring on android smartphone and tablet
  1. Tez No: 549906
  2. Yazar: AHMET ÇALIŞKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞAKİR TAŞDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Android, Mobil, Casus Yazılım, İzleme, Uygulama, Android, Mobile, Spyware, Monitoring, Application
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilişim Teknolojileri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte mobil cihaz kullanımında önemli bir artışın olduğu görülmektedir. Literatür taramaları sonucunda elde edilen bilgi ve sonuçlar bu yargının kesinliğini göstermektedir. Yapılan tez çalışmasında, Android işletim sistemine sahip akıllı telefon ve tablet üzerinde cihaz kullanıcılarının aktivitelerini izleyen bir uygulama geliştirilmiştir. Android işletim sisteminin açık kaynak kodlu olması, kullanılan cihaz ve kullanıcı sayısının yüksek oranlara sahip olması gibi sebeplerden dolayı, tez çalışmasında Android tercih edilmiştir. Geliştirilen uygulama sayesinde, kullanıcı güvenliği amacıyla örneğin ebeveynler çocuk takibini, şirketler ve işletmeler ise personel denetimini sağlayabilecekler, kullanıcı aktivitelerini vb. izleyebileceklerdir. Geliştirilen uygulama, yönetici ve izlenecek uygulama olmak üzere 2 ayrı akışta çalışacaktır. Android Studio, Visual Studio, SQL Server Management Studio ve Firebase teknolojileri kullanılarak uygulama geliştirilmiştir. Yönetici cihazında bulunan uygulama ile izlenen kullanıcının cihazında bulunan uygulama listesi, kullanıcının konumu ve cihazın sistem sürümü gibi cihazın temel bilgileri alınabilmektedir. Ayrıca arama geçmişi, rehberde kayıtlı numaralar, gelen giden SMS takibi, tuş vuruşları (keylogger) vb. izlemelerin yönetici tarafında bulunan Android mobil uygulama ile gözlemlenmesi sağlanmıştır. Tez çalışması kapsamında geliştirilen uygulama etik durumlar dikkate alınarak geliştirilmiş bir tür casus yazılım (spyware) uygulamasıdır. Kaynak araştırmalarında, gerçekleştirilen bu tez çalışmasının amacını destekler nitelikte sonuçlar elde edilmiştir ve öneriler sunulduğu görülmüştür. Araştırmalarda mobil cihaz kullanımının artmasıyla birlikte bazı güvenlik risklerinin de bulunabileceği, bu güvenlik risklerine karşı önlem alınması ve kullanıcı takibinin yapılması gerekliliği ifade edilmektedir. Uygulama hem sanal cihazlarda hem de gerçek cihazlar üzerinde test edilmiştir ve başarıyla çalıştığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In parallel with the advancement of technology, there is a significant increase in the use of mobile devices. The information and results obtained as a result of the literature reviews indicate the accuracy of this increase. In this thesis, an application has been developed to monitor the activities of device users on the smartphone and tablet with Android operating system. The Android operating system is open source and has a high number of devices and users, so Android is preferred in this study. The developed application performs child activity monitoring for parents to ensure child safety. Also companies and businesses will be able to control their employees and monitor their employee's activities. The developed application will work in two different types: admin application and monitored application. In this study, the application was developed by using Android Studio, Visual Studio, SQL Server Management Studio and Firebase technologies. The admin application monitors the application list, user's location, device systems version, etc. in the monitored device. Also this admin application monitors the phone book, call history, incoming/outgoing SMS, keystrokes (keylogger) in the monitored device. The application developed within the scope of this study is a kind of spyware application developed by considering the ethical situations. There are studies in the literature that support the purpose of this study. There may be some security risks due to increased mobile device usage. In the literature, it is stated that it is necessary to take precautions against these security risks and monitor of the users. This thesis is thought to contribute to the literature. This application developed in the study was tested on both virtual devices and real devices. This application works successfully.