Öğretmenlerin iş doyumları mesleğe aidiyet duyguları ve tükenmişlik düzeyleri üzerine uygulamalı bir araştırma
An empirical study on job satisfaction of teachers, emotions of professi̇on and levels of professional burnout
- Tez No: 550272
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM ALTUNSU SÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Sosyoloji, Education and Training, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Öğretmen, Tükenmişlik, Aidiyet, İş doyumu, Teacher, Burnout, Belonging, Job Satisfaction
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu araştırmanın amacı; Konya il merkezinde faaliyet gösteren özel ve devlet okullarında çalışan öğretmenlerin iş doyumları, aidiyet duyguları ve mesleki tükenmişlik düzeylerinin Minnesota İş Doyumu, Maslach Tükenmişlik Envanteri ve Mesleki Aidiyet ölçekleri kullanılarak belirlenmesi, çeşitli değişkenler açısından inceleyerek oluşabilecek farklılıklara yönelik veri analizlerinden elde edilen sonuçlar ortaya koymaktır. Araştırma, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda aktif olarak görev yapan Konya ili içerisinde ikamet eden 183 öğretmen ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen verilerin değerlendirilmesinde, Kolmogrov Simirnow Testi, ANOVA, Kruskal Wallis H Testi, Bağımsız İki Örneklem T Testi, Manwhitney U Testi ve Korelasyon Testi kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; cinsiyet, medeni durum, yaş, eşin eğitim durumu, eşin mesleği, aylık gelir düzeyi, meslekte geçirilen süre, mesleği isteyerek yapma durumu, mesleği severek yapma durumu, kurum türü, kadın katılımcıların çalışma nedeni tükenmişlik düzeyi, mesleki aidiyet ve iş doyumu düzeylerini anlamlı olarak etkilediği sonucuna varılırken, öğretmenlerin sahip oldukları çocuk sayısı, en uzun süre yaşadıkları yer, bulundukları kurumda çalışma süresi, meslek hayatlarında karşılaştıkları en önemli problem ile mesleğin en güzel tarafları ve en zor tarafları değişkenlerinin ise aidiyeti, tükenmişliği ve iş doyumunu önemli ölçüde etkileyen faktörler olmadığı saptanmıştır. Araştırmanın sonuçları doğrultusunda bu kavramların düzeylerini daha iyi bir hale getirebilmek için yapılması gerekenleri önceden belirlemek, öğretmenler ve kurum yöneticilerindeki gerekli farkındalığı arttırmak ve sorunlara çözüm geliştirmek amacıyla koşullarda revizyonlara gidilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research; Determination of job satisfaction, sense of belonging and occupational burnout levels of teachers working in private and public schools operating in Konya city center by using Minnesota Job Satisfaction, Maslach Burnout Inventory and Professional Awareness scales and revealing the results obtained from data analysis for differences that may occur by examining in terms of various variables. The research was carried out with 183 teachers who were active in the schools of the Ministry of National Education in Konya. Kolmogrov Simirnow Test, ANOVA, Kruskal Wallis H Test, Independent Two Sample T Test, Manwhitney U Test and Correlation Test were used in the evaluation of the data. According to the research results; gender, marital status, age, spouse's education status, spouse's occupation, monthly income level, time spent in the profession, the status of doing the job willingly, the status of doing the job as much as the job, type of institution, the reason for the work of the female participants, the level of burnout, the level of professional belonging and job satisfaction In conclusion, it was determined that the number of children they have, the place they live in, the period they work in the institution, the most important problem they face in their professional life, the most beautiful sides of the profession and the most difficult sides of the profession are not the factors affecting the belonging, burnout and job satisfaction significantly. . In line with the results of the research, it is recommended to revise the conditions in order to determine the required level of the concepts in order to improve the levels of these concepts, to increase the necessary awareness in teachers and corporate managers and to solve the problems.