İnternet medyasında yabancı algısı (Almanya'da yaşayan Türkler örneği)
Perception of foreign in internet media (Example of Turks living in Germany)
- Tez No: 550318
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM ETHEM BİLİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, İletişim Bilimleri, Journalism, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Alman İnternet Medyası, Alman İnternet Medyasında Türkiye, Almanya'da Türkler, Türk Göçmenler, German Internet Media, Turkey In The German Internet Media, Turkish In The Germany, Turkish Immigrants
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gazetecilik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 223
Özet
Bu araştırmada, Türkiye'de meydana gelen gelişmelerin Almanya internet medyasında nasıl aktarıldığı, yanlış bilgilendirmenin olup olmadığı, bu bağlamda, Almanya'da yaşayan gurbetçilerimizin yaşamlarına olan doğrudan veya dolaylı etkilerin neler olduğu, internet haberlerin incelenmesi ve vatandaşın görüşünün karşılaştırılması yoluyla; anket, içerik analizi, söylem çözümlemesi ve göstergebilimsel çözümleme yöntemleri kullanılarak incelenmiştir. Araştırmanın ilk iki bölümünde kavramsal tanımlamalar yapılmıştır. Birinci bölümde; temsil, internet medyası, kamuoyu ve propaganda ele alınırken; ikinci bölümde Almanya'ya işçi göçü ve İslamofobi konulardan bahsedilmiştir. Almanya medyasında yer alan haberler incelenirken, haber metinleri için içerik analizi ve elde edilen bulguları yorumlama noktasında söylem analizi; önemli olduğu düşünülen haber fotoğrafları için de göstergebilimsel çözümleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada, gurbetçilerin düşünceleri ve deneyimleriyle karşılaştırıldığı için, Almanya'da yaşayan Türklere çevrimiçi anket uygulanmıştır. Alman medyasında yer alan haberlerden '2017 Anayasa Referandumu' ve 'Basın Özgürlüğü' konuları seçilmiştir. Diğer aşamada gurbetçilerimizin bu haberlere dair ne düşündükleri, ne yaşadıkları ve nasıl etkilendikleri konusunda genel çerçeveyi anlamak üzere, www.avrupadakigurbetcimiz.com adlı internet sitesinden çevrimiçi anket düzenlenmiştir. Son aşamada ise haberlerde yer alan Türkiye ve Türk sunum ve temsili ile Almanya'da yaşayan, olan biteni takip eden, gelişmelerin içinde yer alan veya en azından gelişmelerden kişilerarası iletişimle haberdar olan gurbetçilerle yapılan anketin sonuçları karşılaştırılmıştır. Alman internet medyasındaki haber analizlerinin bulguları genel hatlarıyla: Türkiye'nin kargaşa içinde, birbiriyle çatışan insanlarla dolu, kutuplaşmış olduğu, anayasa ve insan haklarının görmezden gelindiği, yasaların çiğnendiği, basının kontrol altında tutulduğu, gazeteciler ve Avrupalılar için tehlikeli bir ülke olduğu şeklindedir. Bu ifadelerle, Avrupa'da olumsuz Türkiye imajı yaygınlaştırılmaya çalışılmaktadır. Zaten son yıllarda yükselen İslamofobi ile bağıntılı olarak, Türklere bakış açısı yeterince sancılı bir süreçteyken, yapılan haberlerle, köktendinci, gerici, yobaz, Avrupa dışı Türk insanı profili yaratılmaktadır. Yapılan anket çalışmasının sonuçlarına göre ise Alman internet medyasında yapılan olumsuz haberlerin, Almanya'da yaşayan Türklere doğrudan etki ettiği; etnik kökene ve dine dayalı ayrımcılık ötekileştirme ve baskılarla karşılaştıkları görülmüştür. Katılımcılar, sorunların kökeninde medyanın ve siyasetin olduğunu vurgulayarak; eğitimden, işe, gündelik pratiklerden, arkadaşlık ilişkilerine kadar sosyal ve psikolojik sorunlarla karşılaştıklarını dile getirmişlerdir. Bu çalışmanın neticesinde elde edilen bulgular, Alman internet medyasında ve Almanya'da ciddi bir Türk ve Türkiye sorunu olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, how the events in Turkey, has been transferred on the German media, whether there has been misinformation and in this aspect, what the direct and indirect affects on the expats who reside in Germany, analysis of internet news and comparison with residents of opinions, survey, content analysis, discourse analysis and semiotic analysis methods have been analyzed. In the first two parts of the study, conceptual definations have been made. In this aspect, in the first part; presentation, media of internet, public opinion and propaganda have been defined. In the second part, labor immigration to Germany and concept of Islamophobia have taken place.To analysis the news of take part on the Germeny media, for news text ,content analysis have been used, to evaluate the findings discourse analysis have been used and for the news photos which thought to be important, semiotic analysis method have been appilied. Because, as the thoughts and experiences have been compared in the research, an online survey have been implemented to Turkish people who reside in Germany. Among the news on the German media the topics: ' Constitution Referendum 2017' and 'freedom of press' have been chosen. In the next part, for the general framework to understand, how our expat's have been affected by these news, what they experienced, and what they think about these news, an online survey have been applied on the website named avrupadakigurbetcimiz.com. At the end stage, have been compared with news of the Turkey and the Turkish presentation and representation on the German media, results of the surveyed with expats in Germany who follow up with what is gone on, which took place in the progress or at least those who has informed of the progresses by interpersonal communication. It has been found that results of news on the German internet media, generally as follows: Turkey has been described by German media, as a chaotic place which full of conflicting people with each other and polarized, laws and the human rights ignored, media kept under control and as a country where dangerious for Journalist and Europeans. A negative image of Turkey in Europe is tried to be created by these expression. In recent years Turkey has already had a negative image a linked with rising islamophobia. German media has created with the news, retrogressive, fundamentalist, non- European Turkish people profile. According to the survey results have been showed that because of made negative news in the German internet media directly have been effected the reside Turkish in Germany they exposed to discrimination, othering and pressures based on ethnicity and religion. Participants have been emphasized that there is media and politics at the basis of problem. they have said that from education to work, from daily practices to frendship, came across with social and psychological problems. Result of in this study obtained findings have been revealed that in the Germany and on the German internet media exist a serious Turkish and Turkey problem.