Türkiye ve Avrupa Birliği mevzuatında iş ve aile yaşamı uzlaştırma politikaları: Tekstil sektöründe çalışan kadınlar
Work and family life reconciliation policies in Turkish and European Union legistlation: Working women in textile industry
  1. Tez No: 550332
  2. Yazar: BETÜL DÖNMEZ ORAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RECEP VARÇIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İş ve aile yaşamı uzlaştırma politikaları, yeniden üretim, toplumsal cinsiyet, Work and family life reconciliation policies, reproduction, gender
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Toplumsal cinsiyet rollerine göre kadınların asli görevi ev içinde yeniden üretimdir. Kamusal alanda piyasa üretimi yapmak ise erkeğin görevi olarak görülür. Piyasa üretimi yapmak isteyen kadınlar, eve geldikleri zaman yeniden üretime devam ederek adeta ikinci mesai yaparlar. Ev içi sorumlulukların sadece kadının üzerinde olması, kadınların çalışma ve analık hakkı arasında seçim yapmalarına sebep olmuştur. Kadın istihdam oranlarının düşük olması ya da doğurganlık oranlarının düşmesi ile sonuçlanan bu durum, iş ve aile yaşamı uzlaştırma politikalarını ülkelerin gündemine getirmiştir. Avrupa Birliği iş ve aile yaşamı uzlaştırma politikalarını kadın istihdamını arttırmak amacıyla, Türkiye daha çok doğurganlığı arttırmak amacıyla, nüfus politikaları açısından uygular. Çalışma kapsamında Türkiye'de örgütlenmiş iki işçi konfederasyonun tekstil sektöründe faaliyet gösteren iki sendikasına üye toplam 32 kadın işçi ile görüşülmüştür. Görüşmelerde kadın işçilerin hane içi yeniden üretimden tamamen sorumlu oldukları ve eşlerle sorumluluk paylaşımı olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Bakım sorumlulukları kadınların çalışmama ya da çalışmaya ara verme sebeplerindendir. Piyasa üretimi ve hane içi üretim sonucunda çok yıpranan kadınlar, bir an önce emekli olup tali sorumluluklarından kurtulmak istiyorlar.
Özet (Çeviri)
According to gender roles, the primary duty of women is the reproduction at home. However, market production in the public sphere is considered as the duty of men. The women who want to do market production do almost the second shift by continuing to reproduction when they come home. Because of the fact that the domestic responsibilities are only on the woman, women have had to choose between the right to work and maternity right. This situation, which resulted in low female employment rates or lower fertility rates, brought the reconciliation policies in work and family life to the agenda of the countries. European Union applies the reconciliation policies in work and family life to promote the women employment, while Turkey applies these policies more to increase the fertility, in terms of population policies. In the scope of the study, a total of 32 women who are the members of the two unions operating in the textile sector that are under the two trade union confederations organized in Turkey were interviewed. In the interviews, it was concluded that women workers are fully responsible for domestic reproduction and the responsibilities are not shared with their spouses. Care responsibilities are some of the reasons of non-working or have the break of work for women. The women who are very worn-out as a result of both market production and domestic production want to be retired soon and get rid of their secondary responsibilities.